Prof. dr. Alina Tănase: 123 de transplanturi medulare de la începutul anului la Institutul Clinic Fundeni

După  ce activitatea de transplant medular cu celule stem hematopoietice a scăzut în toată Europa în perioada pandemică, acum ea își revine, inclusiv la Centrul de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, subliniază prof. dr. Alina Tănase, președinta Societății Româme de Transplant Medular.

„O activitate mare pentru un centru de transplant mare din Europa. Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată, fiindcă pacientul în timpul procedurii de transplant are nevoie de nişte condiţii speciale, pentru fiecare pacient trebuie să alocăm aceste condiții speciale. (…) Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă nouă o mult mai mare capacitate de organizare. (…) Nu numai că ne-am revenit la activitatea de dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a declarat prof. univ. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, Registrului național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice (RNDVCSH) arată o creștere constantă a numărului de donatori voluntari de celule stem  hematopoietice. Totuși, Registrul din România ”este mic”, mai puțin de 0,5% din populația țării noastre fiind înscrisă în RNDVCSH.

„Registrul din România este unul mic. 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru. (…) Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani. (…) 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a explicat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al RNDVCSH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...

Carne din plastic la un supermarket din București

După celebrul hamburger cu carne de plastic de laMcDonald’s, a apărut acum și carne din plastic la caserolă. Un bucătar de meserie și-a dat...