Prof. dr. Daniel Coriu: Peste 50% din totalul medicilor profesează în București și județele Dolj, Iași,Timiș, Mureș, Cluj și restul în 36 de județe

Publicat: 05 sept. 2022, 10:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Daniel Coriu: Peste 50% din totalul medicilor profesează în București și județele Dolj, Iași,Timiș, Mureș, Cluj și restul în 36 de județe

Mai mult de 50% din totalul medicilor din țara noastră profesează în municipiul București (aproximativ 17.000)  și județele Dolj, Timiș, Mureș, Cluj și Iași, subliniază prof dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

”În România sunt 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, deci profesioniști în domeniul medical, care practică. Dintre aceștia peste 50% sunt concentrați în București, unde sunt aproximativ 17.000, în  Craiova Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași. Deci în aceste zone, sunt peste 50% din totalul medicilor. Restul de 36 de județe au în jur de 27.000 de medici”, spune președintele CMR.

Principala cauza a acestei disproporții o reprezintă lipsa condițiilor pentru a practica o medicină performantă, un act medical în siguranță în majoritatea județelor.

”Medicul tânăr cu o specialitate dorește un loc de muncă atractiv, să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice medicina așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână în București sau în zonele pe care le-am enumerat, atunci probabil va emigra.  De ce? Vorbim aici de două Românii. Cealaltă parte a României nu-i oferă, din nefericire, condițiile necesare practicării unui act medical în siguranță. Subliniez acest lucru: medicul este blamat, în ultimele săptămâni avem tot felul de agresiuni asupra medicilor. Deoarce pacientul consideră medicul vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă în sistemul medical”, explică prof. dr. Coriu.