Prof. dr. Gabriel Prada explică de ce dietele vegane ”nu sunt foarte bune” pentru creier

Publicat: 24 apr. 2023, 11:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Gabriel Prada explică de ce dietele vegane ”nu sunt foarte bune” pentru creier

Dietele vegane nu asigură necesarul de vitamina B12, ceea ce poate genera o ”afectare neurologică”, cu ”simptome care seamnă foarte mult cu demența”, avertizează prof. dr. Gabriel Ioan Prada, directorul medical al Institutului ”Ana Aslan”.

„Știți care e problema cu deficitul de vitamina B12? Multă lume știe că produce anemia, dar până să producă acea anemie, destul de frecvent poate să genereze afectare neurologică. Această afectare neurologică modifică mersul, un mers nesigur cu bază largă, iar în cazuri mai avansate poate să producă niște simptome care seamănă foarte mult cu demența. La toți pacienții cu un tablou clinic asemănător, înainte de a diagnostica, evaluăm dacă au cumva un deficit de vitamina B12, pentru că e reversibil. Dacă e identificat din timp și tratat corect, pacientul își revine“, explică prof. dr. Gabriel Ioan Prada, citat de DCnews.

Specialistul este de părere că ”dietele exagerate nu sunt foarte bune”.

El recomandă carnea de vită care conține cantități mari de vitamin B12.

Totuși, prof. dr. Prada subliniază că, în general, dar mai ales persoanele în vârstă ar trebui să consume carne cu măsură.

”De aceea se recomandă acel post săptămânal, pentru că nu încarcă organismul cu foarte multă carne. E foarte importantă o dietă bogată în fructe și legume proaspete, plus un aport de carne, nu foarte frecvent, de 3 ori pe săptămână, 100 de grame de carne. Trebuie alternate. Nu trebuie să avem o dietă foarte monotonă”,mai spune specialistul.