Prof. dr. Victoria Aramă: Oricine poate contracta virusul gripal, chiar și oamenii perfect sănătoși!

Publicat: 11 nov. 2021, 10:55, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Victoria Aramă: Oricine poate contracta virusul gripal, chiar și oamenii perfect sănătoși!

Prof. dr. Victoria Aramă de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș atrage atenția că virusul gripal poate ataca pe oricine și poate genera complicații grave, chiar decese.  

 „Oricine poate contracta virusul gripal, chiar și oamenii perfect sănătoși. Problemele grave cauzate de gripă pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse riscului de a dezvolta complicații grave din cauza gripei, dacă se îmbolnăvesc. În această categorie sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, persoane de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale cronice (precum astm, diabet sau bolile de inimă), femeile însărcinate și copiii mai mici de 5 ani. Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, față de persoanele care nu au astfel de boli cronice.”, avertizează Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Comparativ cu celelalte sezoane reci, actualul este mult mai complicat. Valul patru al pandemiei a supraaglomerat spitalele, a mărit adresabilitatea la medicii de familie, la serviciile de ambulanță, și la farmacii. Toate acestea ar trebui să ne determine să ne vaccinăm antigripal pentru a nu fi în situația să avem nevoie de tratamente și spitalizare în această perioadă critică.

Risc dublu

Pe de altă parte, în această perioadă există riscul unei duble infectări, cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la complicații majore, semnalează Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).  

Dr. Dina Mergeani, medic primar și președinte SNMF, spune că: ”Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă, extrem de  importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virusul gripal și SARS-CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității”.

SNMF și Ministerul Sănătății au anunțat recent că și în acest an susțin campania ”Atlas gripal: Totul despre gripă și vaccinare antigripală”.