Programul Municipal de Restaurare destinat clădirilor istorice din București, lansat în dezbatere publică

Timp de 30 zile, Primăria Municipiului București lansează în dezbatere publică Programul Municipal de Restaurare destinat clădirilor istorice. Este catalogat „cel mai inovator și mai curajos program”.

Nicușor Dan a anunțat luni că Programul Municipal de Restaurare este supus discuțiilor publice. „Suntem interesați să susținem în special clădirile care pot avea un rol în creșterea economiei locale, în dezvoltarea culturii, educației și turismului. Ne pregătim astfel să oferim o cale concretă pentru salvarea și valorificarea patrimoniului istoric al Capitalei, dincolo de efortul nostru de a rezista presiunii asupra vechilor clădiri și de a stopa demolările. Îmi doresc o dezbatere cât mai consistentă, pentru a avea în final un program cât mai bun”, susține edilul.

Acesta i-a mulțumit echipei de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, condusă de Edmond Niculușcă, pentru elaborarea documentației necesare.

La rândul său, Niculușcă a caracterizat inițiativa drept „cel mai inovator și mai curajos Program pentru finanțarea proiectării, definitivării cărților funciare, inventarierii, consolidării, restaurării și punerii în valoare a imobilelor monumente istorice, imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone construite protejate de pe raza Municipiului București”.

Programul Municipal de Restaurare este un program multianual de sprijin financiar și consultanță de specialitate și se bazează pe întreaga legislație în vigoare privind protejarea patrimoniului construit. Beneficiarii programului sunt toți proprietarii de imobile monumente istorice, imobile aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone construite protejate, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, care îndeplinesc criteriile stabilite conform Normelor Metodologice publicate astăzi în dezbatere publică.

Finanțarea se face pe baza unor principii și criterii și se acordă în baza unui apel anual organizat de Primăria Capitalei prin Administrația pentru Consolidări.

Accesul la program este ierarhizat pe baza unui punctaj al unui consiliu tehnico-științific.

Un criteriu fundamental al Programului este stabilirea unor funcțiuni ale imobilelor finanțate care să asigure finanțarea mentenanței imobilului, crearea de locuri de muncă și susținerea industriilor culturale și creative, ospitalitate, HORECA, antreprenoriatul local, educația ș.a. care asigură creștere economică și atractivitate turistică.

Documentele pot fi accesate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole