Programul „Tomata” revine în 2022. Importurile din Turcia au crescut, însă, cu circa 30%

Programul „Tomata” va fi reluat, în 2022, așa cum a fost gândit inițial de fostul ministru Petre Daea, anunță noua conducere de la Ministerul Agriculturii, după ce fusese extins de cabinetul lui Adrian Oros la mai multe legume, în 2021. Între timp, importurile s-au majorat cu circa 15%, în primele opt  luni din acest an, față de perioada similară din 2020, iar pe relația cu Turcia, avansul se apropie de 30%.

Importurile de tomate, în perioada ianuarie – august 2021, au atins 69.149 de tone, în valoare de 85,2 milioane euro, în creștere cu 14,7% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor furnizate Puterea de Institutul Național de Statistică (INS). Valoric, însă, majorarea este de 21,4%.

Principalii furnizori au fost Turcia –  43 097 tone (40,3 milioane euro), urmată de Germania 8.770 tone (14,1 milioane euro), Spania – 5.322 tone (9,3 milioane euro), Olanda – 4.151 tone (11,5 milioane euro), Italia – 3.155 tone (4,2 milioane euro) și Belgia – 1.048 tone (2,3 milioane euro).

Comparativ cu primele opt luni din 2020, trebuie remarcată creșterea semnificativă a volumelor aduse din Turcia, de departe cel mai important furnizor pentru România. De altfel, importurile au fost mai mari cu aproximativ 9.200 de tone, ceea ce înseamnă un plus de 27%.

Revin programele lui Petre Daea

Odată cu numirea lui Adrian Chesnoiu la conducerea Ministerului Agriculturii, revin în prim plan și programele lansate de fostul ministru Petre Daea. Primul pe listă este cel legat de Casa Agroalimentară Unirea, unde “trebuie intervenit” pentru ca nicio roșie să nu mai rămână nerecoltată, iar castraveții să nu mai ajungă la gunoi.

În 2022, va fi reluat și celebrul program Tomata pe modelul de pe vremea ministrului Petre Daea.  

„În ceea ce priveşte Programul Tomata, lucrăm la el. Va fi reluat în 2022 pe modelul celui anterior. Evident va fi îmbuntăţit. Fermierii vor avea la dispoziţie actul normativ, scos în timp util, ca să ştie exact cum să-şi gestioneze producţia, plantarea şi cam când să vină cu roşiile scoase din producţia timpurie”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru Agrointeligența.

După cum se știe, programul Tomata, lansat de către fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, a fost extins, în acest an, de Adrian Oros la încă patru legume – castraveți, vinete, ardei, varză, transformându-se practic într-o măsură de susținere a producției de legume în spații protejate. Din păcate, însă, primul ciclu de producție, a fost ratat din cauza întârzierilor în ceea ce privește aprobarea actului normativ respectiv, aplicarea fiind amânată pentru toamnă.  

Lansat în 2017, programul Tomata nu și-a atins scopul, acela de a micșora importurile, acestea continuând să crească de la an la alt. Partea bună este însă că s-au mărit suprafețele de sere și solarii, chiar dacă cifrele sunt mai degrabă modeste. În prezent, România are o suprafață de 4.469 hectare de sere și solarii, din care serele reprezintă doar 207 ha.

În 2020, importurile de tomate s-au ridicat la 90.737 tone (99,9 mil. euro), raportat la 81.314 tone (94 mil. euro), în 2019, în timp ce producția internă a fost de peste 700.000 tone, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...