Proiect: Parlamentarii care vor vota de mai multe ori vor pierde peste 80% din indemnizație

Publicat: 05 mart. 2021, 09:15, de Andreea Borcilă, în News , ? cititori
Proiect: Parlamentarii care vor vota de mai multe ori vor pierde peste 80% din indemnizație
SURSA Inquam photos/ Octav Ganea camera deputaților

Politicienii USR PLUS au depus proiecte de modificare a Regulamentelor celor două Camere și a Statutului deputaților și senatorilor. Astfel, parlamentarii care vor vota de mai multe ori, folosind cartela unui alt senator sau a unui alt deputat, vor pierde peste 80% din indemnizație.

Inițiativa USR PLUS a venit în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat în 2021, atunci când au fost și parlamentari care au votat de mai multe ori, transmite Hotnews.ro.

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât <<avertisment scris>> , așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor.

Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, a subliniat deputata USR PLUS Oana Țoiu.

Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizație! De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula”, potrivit comunicatului citat.