Proteste la Școala Centrală: elevii au fost duși la un film care promovează LGBT și sinuciderea

Publicat: 28 feb. 2023, 10:38, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Proteste la Școala Centrală: elevii au fost duși la un film care promovează LGBT și sinuciderea
În filmul Close se promovează curentul LGBT și sinuciderea

Azi, în intervalul 7.40 – 9.40, o serie de părinți ai elevilor din clasa a VII – a și a VIII – a de la Școala Centrală au protestat în fața instituției de învățământ, după ce copiii au fost duși de către profesori la un flm care promovează homosexualismul, dar și sinuciderea.

Copiii au fost duși la Institutul Francez, în zilele de 13 și 15 februarie 2023, de către cadrele didactice să vizioneze filmul Close, ca activitate educativă.

Părinții respectivilor elevi sustin că filmul promovează explicit modul de viaţă LGBT, iar explicaţiile date de unitatea de învăţământ ca răspuns la reacţia părinţilor reprezintă o jenantă încercare de justificare a antrenării copiilor într-o activitate ale cărei „mesaje educative” contravin moralei creștine.

Filmul respectiv are câteva mesaje care pot rezuma astfel:

• “dacă o persoană de același sex îţi face avansuri, adică  manifestă faţă de tine un interes romanticn trebuie să răspunzi acelor avansuri, deoarece altminteri acea persoană se va sinucide, iar tu te vei simţi vinovat”

•  “sinuciderea reprezintă un mijloc de rezolvare a problemelor”.

„Înclinaţiile sau preferinţele sexuale ale cadrelor didactice nu ne preocupă, dar nu dorim ca ele să transpară în activităţile curiculare sau extracuriculare în care sunt antrenaţi copiii noștri. Încadrarea filmului în categoria AP12, premiile și nominalizările la care faceţi referire, precum  și faptul că elevii duși să-l vadă au cel puţin 13 ani sunt elemente lipsite de relevanţă, deoarece conform art. 29 din Constituția României 《părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine》, susțin părinții.

Conducerea Școlii Centrale a invocat participarea benevolă a elevilor la activitatea respectivă, însă părinții sustin că s-au făcut presiuni asupra elevilor care ar fi refuzat să participe la această activitate.

Mai mult, părinții acuză faptul că elevilor nu le-a fost prezentat în prealabil subilectul filmului, deci consimţământul le-a fost viciat. Tot ei spun că în conformitate cu art. 157 al ”Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar” din 2022 ” ”părinţii sau reprezentanţii legali ai antepreşcolarului / preşcolarului / elevului sunt parteneri educaţionali principali ai unităţilor de învăţământ”. Ca atare, ONG-urile (Institutul Francez) pot fi parteneri ai unitații de învățământ, dar numai părinții sunt parteneri educaţionali principali, iar u unitatea de învăţământ are obligaţia de a-i consulta cu privire la activităţile cu rol educativ pe care și le propune, în vreme ce activităţile extracuriculare se desfășoară cu acordul scris al părinţilor.