Provocarea „Zuchongzhi 2.1”: China se apropie de supremația cuantică! (VIDEO)

O echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China afirmă că creat a un procesor cuantic supraconductor cu 66 de quibiți funcționali care, când a primit o sarcină complexă, a completat-o în doar o fracțiune din timpul necesar celor mai puternice supercalculatoare dezvoltate până acum.

Cercetarea este cu atât mai impresionantă încât ar reprezenta un salt înainte uriaș înspre supremația cuantică, punctul în care computerele cuantice reușesc să finalizeze o sarcină pe care cele tradiționale nu o pot termina în nicio perioadă fezabilă de timp, oricât de puternice ar fi. Numit „Zuchongzhi 2.1”, după un matematician celebru din China secolului V, procesorul supraconductor a terminat în 72 de minute o problemă extrem de complexă.

Zuchongzhi 2.1, de un milion de ori mai puternic

Problemă pe care cercetătorii chinezi o estimează ca fiind de 2-3 ori mai dificilă decât cele care au fost alocate anterior procesoarelor cuantice. Aceștia estimează de asemenea că cel mai puternic supercomputer din prezent ar avea nevoie de cel puțin 8 ani de zile să rezolve aceeași problemă. Mai mult, ei afirmă în studiul publicat de Physical Review Letter`s  că au folosit doar 56 de qubiți din puterea de procesare a Zuchongzhi, cu 10 mai puțini decât capacitatea totală dar cu 3 mai mult decât procesorul Sycamore al Google în 2019, an în care compania americană anunțase că a atins supremația cuantică, relatează IFL Science.

Pentru a pune puțin în perspectivă aceste cifre din domeniul cuantic: deși are cu doar „câțiva” quibiți mai mult decât procesorul creat de Google, Zuchongzhi 2.1 este de un milion de ori mai puternic decât Sycamore, al doilea cel mai puternic calculator cuantic din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...