PSD nu susține proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea, inițiat de ministrul Energiei

PSD nu susţine proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea, iniţiat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care propune închiderea unor capacităţi de producţie pe cărbune până la finalul anului, asta în timp ce restul ţărilor europene redeschid centrale pe cărbune pentru a face faţă crizei energetice, potrivit unui comunicat al formaţiunii conduse de Marcel Ciolacu.

„Nu putem accepta ca sute de megawaţi să dispară peste noapte fără să punem în loc noi capacităţi de producţie. Asta înseamnă să ne trezim rapid în situaţia de a nu mai avea energia necesară pentru consumul economiei şi al populaţiei, fapt care va provoca o criză economică şi socială majoră”, se arată în comunicat.

Totodată, social-democraţii consideră că în actualul context România trebuie să rediscute termenele asumate prin PNRR privind închiderea producţiei pe bază de cărbune, mai ales că liderii Comisiei Europene au anunţat oficial că se poate renegocia întregul capitol referitor la energie din PNRR.

De aceea, se spune în comunicat, este nevoie de o reuniune a Coaliţiei, în care ministrul Energiei trebuie să vină cu o foaie de parcurs predictibilă şi să demonstreze că, înainte de a închide ceva, oferă garanţii că se poate pune altceva în loc.

„Până atunci, miniştrii PSD nu vor semna ordonanţa de urgenţă privind decarbonizarea!”, subliniază sursa citată.

În acelaşi context, PSD precizează că susţine orice demers care are ca scop protejarea mediului, cum sunt investiţiile în panouri fotovoltaice, finanţate din bani europeni.

„Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu scoaterea haotică din circuitul agricol a zeci de mii de hectare de teren sub pretextul montării de asemenea instalaţii. Trebuie găsite soluţii de tip dual, astfel încât terenurile agricole să poată fi cultivate în continuare. Altfel, producţia agricolă a ţării va fi grav afectată, iar rezultatul va fi unul singur: vom rămâne fără mâncare! Altfel spus, vom fi „verzi”, dar de frig şi de foame”, se mai afirmă în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...