Radio România Actualități îi răspunde deputatului Iulian Bulai: Acuzații de cenzură nefondate

Radio România Actualități, principalul post public al Societății Române de Radiodifuziune îi răspunde parlamentarului Iulian Bulai, deputat USR Plus și președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților la afirmațiile față de SRR.

Mai exact, niciuna dintre afirmațiile domniei sale legate de activitatea RRA nu se confirmă, lucru probat prin înregistrarea martor a transmisiei postului, prin conținutul site-ului RRA și transcrierile Agenției RADOR a SRR.

De asemenea, acuzațiile de cenzură sunt nejustificate câtă vreme de selecția și paginarea informațiilor din buletinele și radiojurnalele RRA se ocupă doar ziariști și responsabili editoriali ai postului; această acuzație poate fi interpretată ca o jignire adusă profesionalismului jurnaliștilor noștri de către cineva care încearcă să impună anumite subiecte politice pe agenda editorială.

„Referitor la declarațiile ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, de vineri seara, 09 ianuarie:

S-a creat o confuzie între webinarul organizat pe Facebook de către Colegiul Medicilor, încheiat după ora 22:00 și unde a fost invitat și dl. V. Voiculescu, și amplul interviu acordat, în paralel, de ministrul sănătății, postului TV DIGI 24 (începând cu ora 20:00).

De la ambele, RRA a difuzat declarații, reportaje și știri în cursul serii (începând cu ora 22:00, când webinarul încă nu se terminase) și continuând pe parcursul serii și al dimineții, după cum urmează:

  • Rj.22:00 – prima știre din Rj. – webinar: Vlad Voiculescu – text; V. Gheorghiță – voce;
  • Agenda globală: primul material – ora 22:16- reportaj webinar (2’30”) – A. Turea (voci: dr. B. Mahler și V. Voiculescu; text – dr. A. Marinescu);
  • Buletin stiri: 23:00 – știre (prima) Vlad Voiculescu (OUG plată personal care participă la campania de vaccinare) – declarație la DIGI TV;
  • Buletin știri 24:00 – trei știri din domeniul sănătății (comunicat M. Sănătății, V. Voiculescu – pe tema call center și platformă vaccinare; voce V. Gheorghiță – prioritizare);
  • Buletin știri 02:00 știre V. Voiculescu – OUG plată personal medical – declarație la DIGI TV;
  • Buletin stiri 05:00 știre V. Voiculescu – platformă programare – declarație la webinar;
  • Buletin știri 06:00 știri (prima) V. Voiculescu – OUG plata personal medical – declarație la DIGI TV; a doua știre – V. Gheorghiță – voce webinar – grupe prioritare;
  • Rj.07:00 – reportaj A. Turea – de la webinar – voci: V. Voiculescu și V. Gheorghiță;
  • Buletin știri 08:00 știre V. Voiculescu – plată personal medical – declarație la DIGI TV.”

RRA, alături de de celelalte posturi ale SRR, este foarte implicat în mediatizarea Campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, reflectând, pe de o parte, activitatea și datele oferite de organismele responsabile și, pe de altă parte, realizând propriile transmisiuni directe, interviuri, emisiuni, corespondențe (interne și externe!), rubrici și știri (zilnice, din oră în oră – dacă este cazul sau ori de câte ori este nevoie!).

„În acest fel, RRA și întreaga instituție SRR își respectă atât misiunea publică, cât și Parteneriatul încheiat cu Guvernul României privind informarea corectă a cetățenilor despre campania de vaccinare.

„Referitor la întâlnirile președintelui României Klaus Iohannis:

În legătură cu informațiile legate de întâlnirile separate ale președintelui României, Klaus Iohannis, cu prim-ministrul și miniștrii din partea USR-PLUS (joi, 7 ianuarie), respectiv cu cei din partea PNL (vineri, 8 ianuarie), RRA a difuzat în fiecare dintre aceste zile știri cu singurele informații disponibile și sigure – cele oferite de Administrația Prezidențială.

După întâlniri nu au existat niciun fel de comunicate oficiale de presă sau declarații ale Președintelui României sau Prim-ministrului astfel încât să poată fi invocat articolul 9 din Legea 41/1994, asa cum greșit face referire și interpretează dl deputat Iulian Bulai. De altfel, în mass-media (agenții de presă, posturi radio-tv, site-uri) nu există niciun fel de informații oficiale despre aceste întâlniri.

Referitor la declarațiile ministrului economiei, Claudiu Năsui:

RRA a informat despre poziția exprimată de ministrul economiei, iar afirmațiile de joi, 7 ianuarie a.c., ale ministrului Claudiu Nasui se regăsesc și pot fi vizualizate pe site-ul RRA.”

„Referitor la prezența membrilor Guvernului Câțu în programele RRA:

În conformitate cu monitorizarea lunară a echilibrului politic transmisă cu regularitate CA dar și CNA, din 22 decembrie 2020 și până la momentul afirmațiilor domnului deputat Iulian Bulai, prezența politică pe post a reprezentanților Guvernului a fost de aproape 50%, urmată de Președintele României și apoi partidele politice.”

RRA este principalul post al SRR – un serviciu public de interes național aflat în slujba cetățeanului, ale cărui autonomie și independență editorială sunt „garantate prin lege, iar programele sunt ocrotite de orice ingerință a autorităților publice, precum și de influențele oricăror partide, formațiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale și economice sau grupuri de presiune” – Legea 41/1994.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...