Radu Mazăre iese din închisoare după cinci ani. Decizia este definitivă

Publicat: 27 mai 2024, 16:00, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Radu Mazăre iese din închisoare după cinci ani. Decizia este definitivă
sursa: inquam

Radu Mazăre va fi eliberat închisoare, după cinci ani de la extrădarea din Madagascar. Tribunalul Ilfov a admis cererea de eliberare condiționată a fostului primar al Constanței, iar decizia este definitivă.

Radu Mazăre a ieșit din penitenciar

Radu Mazăre iese din închisoare, după ce a fost închis în mai 2019, când a fost extrădat din Madagascar. Fostul edil al Constanței a executat cinci din cei nouă ani de închisoare la care a fost condamnat în două dosare.

„Admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală”, se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Fostul primar al Constanței este în spatele gratiilor din mai 2019, în urma condamnărilor din cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi din celebrul dosar Polaris. Au fost contopite două pedepse: una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și alta de cinci ani în cazul celei de-a doua acuzații.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) spuneau atunci că celebrul fost edil primse opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme, pe care i-a ajutat în ceea ce privește obținerea ilegală a unor documente, câștigarea unei licitații sau alte beneficii privind încheierea unor contracte.

În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri a fost acuzat pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracţional organizat. Tot atunci au fost trimiți în judecată 31 de inculpați, printre care și funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.

Radu Mazăre nu și-a recunoscut niciodată vina și susținea că este, de fapt, victima justiției. Vedea condamnarea „absolut nedreaptă și revoltătoare”, dar a promis că va face tot ce îi stă în putință pentru a trece cu bine peste perioada petrecută după gratii.

În comisia de eliberare a lui Radu Mazăre, se arată că acesta „a executat un număr de 1.780 zile din pedeapsă, a executat arest preventiv/arest la domiciliu 85 zile, i se consideră ca executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și de formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare) și i se deduc suplimentar 60 zile considerate ca executate în condiții necorespunzătoare, în total având 2.195 zile câștigate și executate”.