Rafila: Certificatul verde va fi temporar și va fi folosit doar după o perioadă de trei săptămâni de creșteri consecutive

Publicat: 09 dec. 2021, 05:30, de Otilia Caloian, în News , ? cititori
Rafila: Certificatul verde va fi temporar și va fi folosit doar după o perioadă de trei săptămâni de creșteri consecutive

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că noul certificat verde va fi unul temporar, tot electronic, dar care va fi folosit doar după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1,5 ori, o creștere medie cu acest indice.

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1,5 ori, o creștere medie cu acest indice”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Ministrul mai afirmat că au introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive se va apela la acest document.

“De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a continuat Rafila.

Rafila: Psihologic, starea de alertă nu a făcut bine

“În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă. Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Starea de alertă a fost prelungită

Începând de azi, 9 decembrie, starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile pe tot teritoriul României. Hotărârea aprobată de Guvern prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României, începând de joi, 9 decembrie, a fost publicată ieri, în Monitorul Oficial. La baza actului normativ sunt măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 112/2021.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele