Rafila: „Creșterea numărului de paturi de spital alocate sectorului privat înseamnă costuri noi pentru pacienţi”

Noua Ordonanță de Urgență prin care se transferă un număr de paturi spitaliceşti din sistemul public în cel privat va avea ca efect scăderea finanţării spitalelor publice, dar şi instituirea pentru pacienţi a unei co-plăţi pe care mulţi nu şi-o pot permite.

Conform deputatului PSD Alexandru Rafila, prin această ordonanţă creşte proporţia paturilor alocate sectorului privat care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contractate de operatorii privaţi poate creşte cu 10%, cuplat cu alt mecanism, co-plata
Adică pacienţii care apelează la aceste paturi care sunt finanţate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuţie, iar această contribuţie nu mai este limitată. Care este problema cu această ordonanţă? În primul rând, că numărul total de paturi finanţabile în România este fix, important este să înţelegem că acum proporţia, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea în sectorul privat. Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o co-plată substanţială, nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă„, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Rafila a explicat că un al doilea efect al ordonanţei va fi scăderea finanţării spitalelor publice. Conform medicului, dacă un spital public primeşte finanţare pentru 500 de paturi pentru servicii medicale, dacă numărul de paturi în spitalul public se reduce cu 20 sau 25 de paturi, înseamnă că şi finanţarea acelui spital public se reduce cu 5%.

Ce impact are? Dacă se reduce finanţarea cu 5%, înseamnă că nu se mai pot asigura plata salariilor sau cheltuielile cu medicamentele, cu materiale sanitare pentru pacienţii acelui spital, pentru că automat contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate este mai mic prin reducerea numărului de paturi. Este un mecanism care poate acum are un impact redus, pentru că nu discutăm de un procent foarte mare de paturi care să impacteze sistemul public, însă dacă această ordonanţă se va replica şi va duce la direcţionarea unui număr tot mai mare de paturi spre sectorul privat, atunci sectorul public va avea o finanţare mai mică„, a menţionat Rafila.

Deputatul PSD a afirmat că acest lucru va limita accesul la servicii de sănătate, pentru că este mic numărul pacienţilor care să aibă o asigurare complementară sau care să poată să plătească din buzunar costuri suplimentare către sectorul privat.

În România suntem la 22% ca procent al plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale, 22% din valoarea serviciilor de sănătate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea unui prag care să nu depăşească 15%. Dacă depăşeşti 15% există un pericol evident în ceea ce priveşte modul în care veniturile, bugetele familiilor sunt afectate. Pragul cel mai periculos de alarmă este de 30%„, a declarat Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole