Rareș Bogdan: amenințări goale sau politică-spectacol?

Publicat: 24 iun. 2024, 21:15, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Rareș Bogdan: amenințări goale sau politică-spectacol?

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a ieșit din nou la rampă cu declarații incendiare și promisiuni grandioase. De această dată, politicianul a amenințat cu ruperea coaliției de guvernare în cazul unei eventuale majorări de taxe și impozite. Declarațiile sale, deși atrag atenția, ridică numeroase întrebări legate de seriozitatea și consistența poziției sale.

Teatru politic sau asalt verbal coerent?

Într-o intervenție la Realitatea PLUS, Rareș Bogdan a reiterat faptul că partidul său nu va tolera nicio majorare de taxe, subliniind că liberalii deja au făcut concesii semnificative anul trecut, când au acceptat pachetul de măsuri fiscale din septembrie. Este pentru prima dată în 34 de ani când în legea bugetului este specificat clar că nu pot fi majorate impozitele, a declarat Bogdan cu emfază. Dar să fim sinceri, cât de mult putem lua în serios aceste amenințări? Și angajamentele aferente?

O poveste veche

Bogdan a amintit de dificultățile acceptării pachetului fiscal, punctând că PNL a acceptat măsuri precum creșterea impozitului la microîntreprinderi de la 1% la 3% și reducerea plafonului de la 500.000 la 60.000 de lei. Dacă aceste concesii au fost deja făcute, de ce să ne așteptăm ca PNL să plece acum din Coaliție? Suntem martori la o altă încercare de a câștiga puncte politice prin declarații pompoase și populiste?

Realitatea economică

Rareș Bogdan continuă să insiste că orice creștere de impozite și taxe nu va rezolva situația economică decât pe termen scurt, fără reducerea cheltuielilor bugetare și gestionarea eficientă a banului public. Pe hârtie, sună bine. Dar ce soluții concrete oferă PNL pentru aceste probleme? Sau este doar o altă tentativă de a-și asigura susținerea publicului, fără un plan real de acțiune?

Un joc de Putere

Amenințarea lui Rareș Bogdan cu ruperea coaliției pare mai degrabă un joc de putere, o încercare personală de a-și reafirma influența în partid și în fața electoratului. Dacă ne uităm în trecut, astfel de declarații s-au dovedit adesea a fi simple artificii retorice, menite să distragă atenția de la problemele reale și să mențină agitația politică.

Acesta este, dacă vreți, joculețul de putere al domnului cu foarte mult Rolex. Marele joc de Putere constă în faptul că PNL caută, în aceste clipe, să mimeze o distanțare față de PSD în perspectiva prezidențialelor. Dacă doresc să recupereze măcar o parte din cei dezamăgiți de cooperarea lor cu PSD, liberalii noștri de conivență sunt obligați să facă un pic pe nebunii.

Astfel, Rareș Bogdan glosează pe o temă lipsită de conținut real. Majorările de taxe și impozite vor veni DUPĂ alegeri. Deocamdată e clar că trebuie colectate beneficiile recentelor majorări de pensii, salarii, trebuie umplute borcanele cu dulceață electorală și servite, cinic, de alegeri.

Un trompețel electoral nu foarte abil…

Rareș Bogdan se prezintă ca un apărător fervent al contribuabilului român, gata să lupte împotriva oricărei majorări de taxe. Dar, în realitate, cât de mult din aceste declarații sunt sincere și cât sunt doar parte dintr-un spectacol politic? Timpul ne va arăta dacă Rareș Bogdan și PNL sunt cu adevărat dispuși să-și respecte amenințările sau dacă totul este doar o scenă dintr-o piesă politică bine regizată.

În concluzie, Rareș Bogdan continuă să joace rolul său de cavaler al justiției fiscale, dar rămâne de văzut dacă vorbele sale vor fi urmate de fapte sau dacă vor rămâne doar simple declarații de campanie.

Pentru noi, mecanismul acestui tip de comunicare este destul de limpede.