RCA explodează cu 300%, plățile pentru despăgubiri se resping pe bandă rulanta de către firmele de asigurări

Deși a primit ordin de la Ministerul Finanțelor să înceapă emiterea de polițe RCA și Casco, CEC Bank a anunțat că ar avea nevoie de 6 luni să pună pe picioare o astfel de activitate. În realitate, nimeni nu se grăbește să înființeze RCA-ul românesc, care ar duce la prăbușirea profiturilor multinaționalelor. Societatea cu capital de stat ar fi trebuit înființată încă din 2018, conform legii, însă presiunile firmelor de asigurări au avut efect, scrie Ziarul Național.

Falimentul City Insurance a adus pierderi uriașe atât firmelor, cât și cetățenilor. În plus, firmele de asigurări rămase pe piață au profitat din plin și au dublat polițele RCA, fără ca statul să aibă vreo reacție, că despre plafonarea prețurilor nu se mai aude nimic. Singura măsură eficientă era aplicarea Legii 132/2017, care spunea clar că statul poate înființa o societate de asigurări din 2018. Au trecut însă 4 ani fără să se miște absolut nimic.

Când, în sfârșit, Ministerul Finanțelor, a dispus crearea unei astfel de societăți, CEC Bank a avansat un termen de 6 luni, pentru pregătire, deși, în realitate, o lună ar fi fost arhisuficient. ”Din 2018 ar fi trebuit să apară, conform legii, societatea de stat care să emită polițe RCA, dar nici până astăzi nu s-a înființat. Premierul și ministrul de Finanțe l-au împuternicit pe președintele CEC Bank acum câteva luni să facă toate demersurile pentru a emite polițe RCA. Care sunt interesele și dedesubturile de nu se dorește ca o societate financiară românească să emită polițe RCA? Undeva sunt niște băieți deștepți, care nu vor să se înființeze această societate, cineva stopează apariția acestei societăți. Dacă mâine ar apărea această societate românească, pe lângă transportatori, peste 70% din șoferi își vor încheia polițe RCA aici. Și asta pentru că oamenii s-au săturat de falimente, de faptul că firmele de asigurări nu plătesc daunele sau plătesc doar parțial. Dacă vom avea RCA românesc se termină și cu profiturile multinaționalelor”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele  Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Bat clopotele unui nou faliment

Reprezentanții transportatorilor susțin că este foarte posibil ca în România să asistăm la un nou faliment în piața asigurărilor, ceea ce ar însemna un adevărat dezastru. ”Nu știu dacă societățile de asigurări au toate provizioanele constituite pentru procesele din instanță, așa cum prevede legea. La câte societăți de asigurări s-au făcut controale pe fond, de la ANAF, în ultimii 20 de ani? Poate la una sau la două. Și vorbim de societăți care manevrează miliarde de euro pe an, iar la sfârșitul anului sunt pe pierderi. Toate aceste societăți aduc 2% din PIB, iar multe dintre ele fac profit în primele 6 luni de zile, apoi fac calculele, iar în următoarele 6 luni ajung la zero până la sfârșitul anului”, ne spune președintele COTAR, Vasile Ștefănescu. Pe acest fond, existența unei societăți de stat de asigurări ar însemna și încasări mai mari la bugetul de stat, știindu-se că polițele RCA reprezintă una dintre cele mai profitabile afaceri. În februarie 2022, conducerea ASF spunea că așteaptă depunerea documentației de către CEC Bank pentru a putea autoriza activitatea, însă, până în prezent, nimic nu s-a mișcat.

Grup infracțional

Reprezentanții COTAR atrag atenția că City Insurance nu a contestat falimentul, ceea ce spune foarte multe. ”Noi am anunțat de acum doi ani de zile că acolo este un grup infracțional, dar nici Parlamentul, nici ASF nu ne-au luat în seamă. Și iată, prejudiciul este acum de 1,8 miliarde de euro, pe care tot noi o să-l plătim. Sunt alte sute de mii de euro pierduți de service-uri, care aveau procese pe rol împotriva City pentru subevaluarea reparațiilor și neplata daunelor pe dosare, care durau de 2-3 ani de zile, cu avocați și cheltuieli. Mai mult, celelalte firme de asigurări ne-au dublat polițele, pe fondul falimentului City, care nu i-a afectat cu nimic. Din contră, toți ar fi trebuit să se bucure că acaparează 47% din piața RCA. Chiar Guvernul României nu vede? Eu înțeleg, sunt multinaționale, vor să facă bani, dar nu cu prețul sărăcirii populației și a firmelor de transport”, ne-a mai precizat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

1 COMENTARIU

  1. Da? Ai anunțat de acum doi ani? Pe cine? Pe oportunistul somnoros Leo Badea (asta are nume de manelist financiar absolvent de facultate obscura) pe bătrâna pensionara oportunista și pafarista Elena Dascălu care se tine cu ghearele și dinții de funcții și de bani? Cui ai mai scris? Lui Marcu Nicu de profesie contabil la ocolul silvic și proțăpit fără merite și fără știința de carte la șefia ASF? Pe ăștia i-ai anunțat? Pai ăștia nu știu nimic sunt zero barat. Numără banii de la chenzina grasa și executa ordine. Ce sa priceapă ei cu falimentul? Tu trebuie sa faci sesizare la DNA și DIICOT pentru incompetenții ăștia. Ce sa verifice ANAF? Trebuia sa verifice ASF cu Marcu in frunte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...