Reacția Consiliului Concurenței la prețul carburanților care a crescut chiar și când petrolul s-a ieftinit

Publicat: 17 iun. 2022, 13:33, de Cezar Amariei, în Auto , ? cititori
Reacția Consiliului Concurenței la prețul carburanților care a crescut chiar și când petrolul s-a ieftinit
Sursa foto: Facebook

Fără a avea deocamdată date de înțelegeri de tip cartel între furnizorii de carburanți, reprezentanții Consiliului Concurenței nu reușesc să ofere o explicație de ce prețurile la pompă au avut un singur sens, de creștere, chiar și atunci când petrolul s-a ieftinit.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 29 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 18.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Față de acum o lună de zile, nivelul cotației petrolului a rămas același sau chiar s-au înregistrat ușoare diminuări. Întrebat de puterea.ro cum explică situația, Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, a dat vina pe contextul global

„Același fenomen este vizibil pe întreaga piață europeană și globală. Asta nu e o explicație. Explicația constă sau poate consta în împrejurarea că noi la pompă nu alimentăm petrol brut, noi alimentăm produse petroliere. Este un lanț întreg, de la obținerea lui, de producție, de distribuție, de comercianți, de probabil afectat de inflație. Este o suspiciune, adică nu pot să vă ofer o explicație nefiind specialist în formarea prețurilor pe produse petroliere, însă asta este cu siguranță unul dintre vectorii care face ca prețul la pompă să nu-l urmeze pe cel al barilului, de petrol brut. Sunt toate elementele de cost de pe lanțul, de la sondă și până la alimentarea autovehiculului”, a spus Pascu.

Întrebat cum explică faptul că niciodată prețul carburanților nu a scăzut, de la începutul anului și până în prezent, în vreme ce barilul de petrol a avut variații inclusiv în jos, nu doar în sus, Pascu a răspuns simplu: „Nu am o explicație pentru asta!”.