Breaking News. Record pe piața valutară: Dolarul a depășit 5 lei pentru prima dată în istorie

Cursul oficial al Băncii Naționale a României (BNR) de astăzi, 22 septembrie, indică o valoare a dolarului american de 5,0103 lei. Este cea mai mare valoare înregistrată pentru dolar din istoria post-decembristă.

Și francul elvețian se află la un curs de peste 5 lei, respectiv 5,1334 lei, dar efectele acestuia sunt mult mai reduse în economia românească decât cele ale dolarului american.

Euro este cotat la 4,9412 lei, iar lira sterlină la 5,662 lei. Moneda națională rămâne stabilă în fața principalelor valute internaționale, cu procente reduse de depreciere de la începutul anului și până acum.

Creșterea dolarului vine ca urmare a situației internaționale, mai exact a creșterii dobânzii oficiale a Federal Reserve cu 0,75 puncte procentuale. Lupta împotriva inflației pe care o duce și Rezerva Federală înseamnă majorarea dobânzilor și reducerea cantității de bani disponibile de pe piață, iar aceasta se traduce prin atragerea investitorilor către dolar și, implicit, o creștere a valorii acestuia.

Toate acestea în detrimentrul piețelor emergente, care se văd nevoite să se împrumute la dobânzi și mai mari pentru a-și acoperi nevoile financiare.

Euro, care rămâne la o valoare mai mică decât cea a dolarului, este afectat de războiul din Ucraina, de criza energetică și de inflație. Momentan se află pe un trend descendent față de dolar și, probabil, va mai rămâne o perioadă pe acest trend.

Aprecierea dolarului față de leu înseamnă posibile majorări ale produselor petroliere și gazelor naturale, dat fiind că prețul de referință al acestora este în dolari. Dar deprecierea leului nu este încă atât de mare încât să producă îngrijorare printre oficiali.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole