Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta, arestat la Moscova, în timpul discursului lui Putin

Publicat: 29 feb. 2024, 17:50, de Cezar Andrei, în Ultimă oră , ? cititori
Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta, arestat la Moscova, în timpul discursului lui Putin
Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta, arestat la Moscova, în timpul discursului lui Putin

Serghei Sokolov, redactorul-şef al Novaya Gazeta, publicație critică la adresa regimului de la Krmelin, a fost arestat, miercuri, chiar în timp ce Vladimir Putin își rostea discursul către națiune.

Anunţul a fost făcut de ziarul rus independent, care a explicat pe site-ul său că agenţi ai Centrului rus pentru combaterea Extremismului (Centrul E) l-au ridicat în cursul dimineţii pe jurnalist, acuzat că a „discreditat” armata rusă într-un articol publicat online. Acuzaţia este pasibilă de o amendă de până la 50.000 de ruble, transmite AFP, citat de News.ro.

Această infracțiune este pedepsită în Rusia cu amenzi de până la 100.000 de ruble (1.700 de euro), în cazul persoanelor fizice și de până la un milion de ruble (17.000 de euro), pentru o persoană juridică.

Instanțele rusești ar fi dispus deja mii de amenzi până acum în baza acestei acuzații. Pedepsele sunt acordate imediat, spun cei de la „Setevie Svobodi” – un ONG care oferă asistență juridică victimelor represiunii politice din Rusia – iar cei care aduc fie și cea mai mică critică la adresa ofensivei din Ucraina, în spațiul public sau pe rețelele de socializare, sunt sancționați de îndată.

Arestarea lui Serghei Sokolov ar fi avut loc chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi a altor invitaţi. Acest discurs anual în faţa Adunării Federale a fost o ocazie pentru şeful Kremlinului de a-şi arăta încrederea în situaţia militară şi în economia ţării şi de a-şi reînnoi ameninţările cu războiul nuclear împotriva Occidentului.

Citește și: Vladimir Putin şi-a prezentat prioritățile pentru următorii ani. Ce (ne) mai aşteaptă

Jurnaliștii Novaia Gazeta, în exil, la Riga

Novaia Gazeta este considerată ultimul bastion al presei independente din Rusia. Publicația a fost fondată în 1993, iar de-a lungul anilor s-a remarcat prin anchetele privind corupția și încălcările drepturilor omului în special în Cecenia. În martie 2022 a Novaia Gazeta a fost nevoită să își suspende edițiile tipărite și online. Jurnaliștii săi, aflați în exil la Riga, în Letonia, au fondat o nouă ediție, Novaia Gazeta Europe, pentru a ocoli cenzura şi ameninţările regimului rus.

Serghei Sokolov este redactor-şef din septembrie 2023, în urma demisiei predecesorului său, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a fost catalogat drept „agent străin” de către autorităţile ruse.