Vladimir Putin şi-a prezentat prioritățile pentru următorii ani. Ce (ne) mai aşteaptă

Publicat: 29 feb. 2024, 14:02, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Vladimir Putin şi-a prezentat prioritățile pentru următorii ani. Ce (ne) mai aşteaptă

Astăzi, cu doar două săptămâni înaintea alegerilor din Rusia, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a luat cuvântul în fața celor două camere ale Parlamentului de la Moscova, prezentându-și viziunea pentru următorii șase ani.

Discursul său, așteptat cu mare interes atât pe plan intern cât și internațional, a evidențiat planurile ambițioase ale liderului rus pentru consolidarea puterii sale și a statului rus în fața provocărilor globale și a tensiunilor cu Occidentul.

Putin a abordat teme cheie precum suveranitatea națională, securitatea, conflictul din Ucraina și dezvoltarea economică, subliniind „determinarea Rusiei de a-și apăra interesele pe scena mondială.”

Obiective strategice

Preşedintele rus a vorbit despre obiectivele strategice ale țării, despre cum Rusia a reușit să respingă agresiunea terorismului, să oprească dezmembrarea națiunii și să susțină dorința „fraților noștri” de a fi parte din Rusia, marcând astfel „aniversarea legendarei primăveri ruse”.

Critica Occidentului

De asemenea, a criticat Occidentul pentru „încercările sale de a separa și slăbi Rusia”, subliniind că „patria noastră își apără suveranitatea și securitatea și îi protejează pe frații noștri din Donbas și Novorosia”.

Acesta a evidențiat unitatea și devotamentul cetățenilor ruși față de țară, precum și „sprijinul majorității absolute a rușilor pentru operațiunea militară specială”.

Vladimir Putin a afirmat că forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt pe deplin pregătite, criticând Occidentul pentru încercarea de a atrage Rusia într-o cursă a înarmărilor și pentru interpretările greșite ale conflictului din Ucraina.

Liderul rus a mai declarat că orice țară care atacă Rusia se va confrunta cu o soartă tragică, sugerând că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare în caz de necesitate. El a criticat „rusofobia” Occidentului, afirmând că fără Rusia nu poate exista pace reală în lume și a vorbit despre eforturile de a construi un nou sistem monetar internațional împreună cu aliații săi.

Relaţia cu țările asiatice, africane și arabe

Preşedintele a subliniat, de asemenea, că Rusia își dezvoltă relațiile cu țările asiatice, africane și arabe, promovând suveranitatea și valorile morale în contrast cu „distrugerea valorilor morale” în Occident.

Demografie

El a mai menționat problemele demografice cu care se confruntă Rusia și importanța valorilor religioase și morale pentru promovarea familiilor mari.

Cinci noi proiecte naționale

Președintele Putin a anunțat în discursul său lansarea a cinci noi proiecte naționale.

Aceste inițiative reflectă prioritățile guvernului în sprijinirea familiilor, tineretului, îmbunătățirea calității vieții, dezvoltarea profesională și avansarea economiei digitale.

„Familia” vizează îmbunătățirea calității vieții familiilor cu copii și sprijinirea natalității. Acest proiect național se concentrează pe crearea unui mediu favorabil pentru creșterea copiilor și asigurarea unui sprijin consistent pentru familiile tinere.

„Tineretul Rusiei” este descris ca un proiect pentru viitorul țării, axat pe dezvoltarea și integrarea tinerilor în procesele cheie sociale și economice, pregătindu-i să devină forța motrice din spatele inovației și progresului.

„Viață lungă și activă” abordează provocările legate de speranța de viață în zonele rurale, unde aceasta este sub media națională. Inițiativa urmărește îmbunătățirea accesului la servicii medicale și promovarea unui stil de viață sănătos pentru a crește longevitatea populaţiei.

„Cadre” se axează pe pregătirea tinerilor pentru a deveni profesioniști competenți și pregătiți să contribuie la economia secolului XXI. Prin educație și formare profesională, acest proiect își propune să asigure o forță de muncă calificată, capabilă să răspundă nevoilor pieței de muncă în evoluție.

„Economia datelor” prevede crearea de platforme digitale în toate sectoarele cheie ale economiei și domeniului social până în 2030, cu un buget alocat de 700 de miliarde de ruble pe parcursul a șase ani.

Discursul a fost difuzat pe larg în Rusia, inclusiv în cinematografe și pe canalele federale de televiziune, precum și pe ecranele stradale din marile orașe. Preşedintele a dedicat zilele anterioare pregătirii acestui discurs, lucrând personal la text și având numeroase discuții cu oficiali guvernamentali