Revelion pe front: „Nemţii sunt invitaţii noştri. Avem o masă copioasă: brânză, sarmale de porc, friptură de găină, vin şi chiar şampanie“

Publicat: 31 dec. 2023, 22:00, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Revelion pe front: „Nemţii sunt invitaţii noştri. Avem o masă copioasă: brânză, sarmale de porc, friptură de găină, vin şi chiar şampanie“

Cu doar câteva ore înainte de trecerea în noul an, ne aducem aminte de scrierile istoricului militar Alesandru Duţu care a adus în atenție mărturii tulburătoare ale militarilor români care au sărbătorit Revelionul pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Anul 1941 îi găsește pe români în Crimeea, iar jurnalele de operații redau momente dramatice în care sărbătoarea Anului Nou este umbrită de atacurile inamicului.

Jurnalul Batalionului 3 vânători de munte relatează: „După pregătirea masivă de artilerie, rușii atacă. Rușii veneau în coloană de marș, crezând că în urma formidabilei pregătiri n-a mai rămas picior de voluntar pe creastă. Când rușii ajung la 50 de metri, o comandă scurtă, un răpăit de arme automate, un răget de fiară rănită și în fața lui Diviziei 3 Munte n-a mai rămas decât un morman de cadavre.”

Cu toate acestea, în ciuda pericolului, militarii români au găsit momente de umor și solidaritate în sărbătoare. Comandantul Batalionului, Vasile Scârneci, rememorează: „Luăm gustările – aperitivul – cu rom. Nemții sunt invitații noștri… Avem o masă copioasă: brânză, sarmale de porc, friptură de găină, vin și chiar șampanie, prăjituri etc.”

Desigur, tradițiile românești nu au fost uitate nici în mijlocul frontului. „Grupul mă felicită la telefon și, prin fir, ciocnim un pahar de șampanie. Cei de la grupul meu de comandă formează o echipă cu ursul, buhaiul și cu plugușorul. Ce resurse, câtă imaginație, cât sunt legați de tradiție țăranii noștri!” adaugă comandantul.

În ciuda condițiilor vitrege, militarilor români li s-au adus momente de normalitate și bucurie într-un context dificil. Aceste mărturii aduc o perspectivă emoționantă asupra modului în care tradițiile românești au rămas vii chiar și în cele mai dificile împrejurări, consolidând unitatea și determinarea militarilor pe frontul de luptă.