Risipă: Ce se întâmplă cu vaccinurile, la nivelul UE

Alianţa Populară pentru Vaccinuri, o platformă de organizaţii favorabile accesului universal la medicamente, a denunţat faptul că până la sfârşitul acestei luni Uniunea Europeană va arunca la gunoi aproape de două ori mai multe vaccinuri anti-COVID-19 decât cele promise Africii.

55 de milioane de doze expirate vor fi distruse, număr aproape dublu faţă de cele 30 de milioane pe care Uniunea s-a angajat să le doneze statelor africane.

Şi România a anunţat distrugerea în această lună a aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate, din totalul celor aproape cinci milioane pe care le-a primit. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, anunţa pe 10 februarie că 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca care au expirat vor fi distruse.

Potrivit analiștilor, România s-a trezit că a bătut palma pentru mai multe vaccinuri anti-Covid decât poate folosi. Lucru care a dat naștere la acuzații legate de bani risipiți, dar și la teorii ale conspirației care au contribuit la curentul anti-vaccin. În realitate, România a adoptat strategia adoptată de toate țările UE: pentru a se asigura că nu vor rămâne fără acces la vaccin, țările au făcut comenzi la mai mulți producători de vaccin, chiar dacă și-au asumat să plaseze comenzi mai mari decât necesarul.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole