Rocadă la conducerea Administrației Fluviale a Dunării. Ministrul Cătălin Drulă îi „spulberă” pe liberali, înlocuindu-i cu oamenii USR

Publicat: 26 iul. 2021, 13:30, de Sorin Costea, în News , ? cititori
Rocadă la conducerea Administrației Fluviale a Dunării. Ministrul Cătălin Drulă îi „spulberă” pe liberali, înlocuindu-i cu oamenii USR

Trecerea Ministerului Transporturilor de la PNL la USR este urmată de destituirea membrilor PNL care au fost numiți administratori la companiile naționale de navigație de la Dunăre de Guvernul Orban și numirea de către actualul ministru, Cătălin Drulă, a unor membri USR sau apropiați ai USR.

Rocadă PNL-USR la Administrația Fluvială a Dunării. În locul referentului de la PNL vine finanțistul de la USR

Începând de astăzi, 26 iulie, este destituit de la conducerea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați Sorin Crețu, care fusese numit director general în ianuarie 2020 de către Lucian Bode, fostul ministru al Transporturilor din Guvernul Orban. Sorin Crețu nu îndeplinea niciun criteriu profesional pentru a conduce o companie națională, el fiind un simplu referent la AFDJ, însă îl recomanda pentru această funcție faptul că era consilier județean PNL și om de încredere a liderului PNL Galați, deputatul George Stângă.

Destituirea lui Crețu din funcția de director general era așteptată încă din luna martie, când imediat după preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a destituit întregul CA al AFDJ numit de PNL și a numit o echipă formată din membri USR și apropiați ai USR.

Noul director general al AFDJ, care își va prelua oficial funcția începând cu data de 4 august, va fi Cătălin Ciupercă, din Constanța, care  vine la șefia companiei de navigație de pe poziția de coordonator regional al OTP. Fiind finanțist, nici el nu are o pregătire profesională care să îl recomande pentru conducerea unei companii care se ocupă de asigurarea condițiilor de navigație pe Dunăre.

Până pe 9 august va fi destituit și directorul PNL de la Administrația Porturilor

Ministrul Cătălin Drulă a operat acealeași schimbări și la altă companie națională importantă din navigația pe Dunăre, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați. În luna martie, Drulă a demis și CA-ul APDM din care făceau parte reprezentanți ai organizațiilor PNL din Galați, Brăila și Tulcea, numind un nou CA.

Urmează ca până pe 9 august, când i se încheie mandatul, să fie destituit și directorul general al APDM Galați, Alexandru Șerban, de asemenea numit Guvernul Orban în februarie 2020. Șerban este de profesie inginer navalist, dar asta nu înseamnă că s-ar pricepe la exploatare portuară. A fost numit în funcția de director general al APDM pentru că este președintele Organizației Municipale PNL Galați.  

Schimbări anunțate de înregistrările DNA, în care șeful PNL Galați îl ruga pe Drulă să îi mai lase oamenii în funcții

Schimbările celor doi directori se produc la câteva săptămâni de la apariția în presă a înregistrărilor DNA, în care președintele PNL Galați, deputatul George Stângă, îi cerea ministrului Cătălin Drulă să prelungească mandatele directorilor AFDJ și APDM cu încă 4 luni, pentru a fi depășit momentul alegerilor interne din PNL Galați. Destituirile ar fi scăzut șansele senatorului Stângă de a fi reales.

Deputatul George Stângă: „Aș vrea să te rog frumos să îmi prelungești mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă și la AFDJ și la APDM și principalul lucru, ți-o spun din tot sufletul, pentru mine este raționamentul politic, că eu am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici un aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-aș pierde oamenii de acolo.

Câteva zile mai târziu deputatul Stângă revine insistent:

Deputatul George Stângă: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ține-mi-i patru luni și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Ministrul Cătălin Drulă: Te referi la APDM și la AFDJ?
Deputatul George Stângă: Da.
Ministrul Cătălin Drulă: Păi…., ți-am spus că soluția pentru mine este să le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este două luni prelungirea…

Între timp alegerile interne din PNL Galați au avut loc și Stângă a rămas la șefia PNL Galați.

În numai un an și jumătate, AFDJ Galați a fost condusă de trei echipe de „administratori”, de la PSD, PNL și USR

Carnetul de partid rămâne, în continuare, principalul criteriu de numire a administratorilor companiilor statului. La AFDJ Galați, au fost schimbate în ultimul an și jumătate trei echipe de membri ai Consiliului de Administrație, de la PSD, PNL și USR.

În ianuarie 2020 era schimbată de Guvernul Orban o echipă numită de PSD, din care făceau parte Iuliana Mihaela Zobuian, care în perioada 2012-2015 a fost șefa de cabinet a lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării, iar din 2018 a fost directoarea de cabinet a premierului Viorica Dăncilă. Alt personaj numit de PSD era Alexandru Pâslaru, fiul fostului deputat PSD Florin Pâslaru, care a fost consilierul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

În ianuarie 2020, ministrul PNL Lucian Bode a numit mai mulți membri PNL, printre care Angela Ivan, membră PNL și fostă directoare la Administrația Zonei Libere, Sorin Crețu, consilier județean PNL și Ileana Sorocoroleț, președinta Organizației Femeilor Liberale din Galați.

Acum, este înlocuită și echipa PNL și vine la conducerea AFDJ echipa USR, din care face parte și Bogdan Pândaru, inginer navalist și membru al USR Galați și care la alegerile locale de pe 27 septembrie a candidat pentru un mandat de consilier local în Consiliului Municipal Galați din partea USR.