Rodii cu concentrație uriașă de pesticide. Fructele provin din Turcia și au insecticid de 4,8 ori mai mult decât limita maxim admisă

Luni, 11 octombrie, ora 17.41, România a fost notificată în legătură cu rodiile din Turcia, care au o concentrație uriașă a pesticidului Lambda-cyhalothrin. Limita maxim admisă pentru acest pesticid este de 0,01 mg/kg, în timp ce în loturile respective valoarea identificată a fost de 0,048 mg/kg. Adică de 4,8 ori mai mult decât limita maxim admisă, transmite APC România. Substanțele pot provoca boli grave

Informarea s-a făcut pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje. Lambda-cyhalothrin-ul (LTC) este un insecticid foarte toxic pentru insecte și mamifere, și are o durată de persistenţă foarte mare în mediul înconjurător.

Lambda-cyhalothrin-ul provoacă îngustarea căilor respiratorii și o diminuare a fluxului de aer în țesuturile pulmonare, fapt care generează astm bronșic, emfizem pulmonar şi alte boli ale căilor respiratorii.

Se cere retragerea loturilor de rodii de pe piață

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită ANSVSA să dispună retragerea urgentă de la comercializare a loturilor de rodii provenite din Turcia, din toate spaţiile de comercializare unde a ajuns acest fruct.

Fructele și legumele din Turcia au mari probleme în privința conținutului ridicat de reziduuri de pesticide. Valorile găsite sunt de câteva ori mai mari decât limita maxim admisă! Din păcate, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu dorește să pună capăt acestui comerț toxic pentru consumatorii din România.

Bulgaria a făcut asta în anul 2020, când a transmis pe platforma europeană a Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje (SRAAF) 162 de alerte referitoare la legumele și fructele din Turcia. ANSVSA nu a transmis în anul 2020 nicio alertă cu privire la fructele și legumele din Turcia!

Conform raportului aferent anului 2020 privind situația alertelor de pe platforma SRAAF publicat de Comisia Europeană reziduurile de pesticide se situează pe locul 2 în top 10 pericole pentru produsele alimentare comercializate în țările Uniunii Europene!

În anul 2020 s-au transmis de către celelalte țări membre ale Uniunii Europene 667 alerte referitoare la depășirea nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide din fructele și legumele comercializate în Uniunea Europeană,” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...