România a ajuns la un platou de 15.000 de cazuri noi de Covid pe zi. Medic: Nu putem rămâne la acest nivel atât de ridicat, e mult peste cât putem trata

Publicat: 28 oct. 2021, 15:28, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
România a ajuns la un platou de 15.000 de cazuri noi de Covid pe zi. Medic: Nu putem rămâne la acest nivel atât de ridicat, e mult peste cât putem trata

Numărul de noi infectări cu SARS-COV2 pare să se fi stabilizat la 15.000 de cazuri zilnic. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că acest nivel este destul ridicat și că sistemul sanitar face cu greu față.

„Asistăm la o stabilizare a numărului de îmbolnăviri, cel mai probabil legat de creșterea nivelului de vaccinare și respectarea măsurilor sanitare. Nu ne putem însă stabiliza la un număr de 15.000 de noi cazuri zilnic, când pacienții încă așteaptă în camerele de gardă și secțiile ATI sunt pline„, a spus Radu Tincu, medic la secția ATI a Spitalului Floreasca.

Medicul susține că numărul de pacienți în ATI va crește în perioada următoare, pentru că acest număr zilnic de 15.000 este mult prea mare față de cât se poate gestiona.

El le-a atras atenția celor care s-au vaccinat acum să nu renunțe la măsurile de protecție sanitară, deoarece este nevoie de o perioadă de timp până să obțină răspunsul imun: 30 de zile la schema de vaccinare cu două doze și 14 la schema cu o doză.

„Am plătit un preț mult prea scump, au murit zilnic 400 – 500 de oameni pentru a convinge oamenii să se vaccineze. Pacienții de terapie intensivă sunt numeric mai mulți în camera de gardă, pentru că nu mai e loc în secțiile ATI”, a spus medicul.

91,2% din decesele pacienților COVID înregistrate în săptămâna 18 – 24 octombrie au fost la persoane nevaccinate, arată datele INSP publicate miercuri.