România, dependentă de carnea de porc de import. Efectivele de animale, de 17 ori mai mici, față de 1989

Publicat: 02 mai 2023, 08:10, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
România, dependentă de carnea de porc de import. Efectivele de animale, de 17 ori mai mici, față de 1989

România este dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate, ceea ce poate afecta grav securitatea alimentară, iar carnea de porc este doar unul dintre exemple, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Din cauza focarelor de pestă porcină africană, efectivele de porci crescuţi în fermele româneşti s-au prăbușit pur și simplu. În 2022, numărul animalelor a fost de 17 ori mai mic decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori faţă de anul 2000. Efectul: România importă anual carne de porc de peste 750 milioane de euro.

„Doar circa 750.000 de porci au fost crescuţi în anul 2022 în fermele româneşti. De 17 ori mai puţin decât în anii de dinainte de Revoluţie şi de 7 ori mai puţin decât în 2000. Ce s-a întâmplat, în ultimele trei decenii, cu această ramură a zootehniei care odinioară hrănea o ţară întreagă? Eşecul statului în lupta împotriva pestei porcine e doar ultima dintr-o listă lungă de cauze. Efectul: importuri masive de carne de porc în situaţia în care suntem primii producători de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumpărat-o românii în 2022 a provenit din fermele din România”, a aratat preşedinte AFR într-o analiză privind piaţa porcului din România.

Botănoiu susține că din procentul de 20% asigurat de la intern, doar jumătate provine de la animale născute şi crescute în România, restul fiind importuri de animale vii. Calculul nu acoperă şi suinele crescute în gospodării pentru consum propriu sau cele vândute la negru; „cifra acestora este, oricum, în scădere în ultimii ani”.

Deciziile politice luate cu întârziere şi, de multe ori, nu în concordanţă cu realitatea, continuă să lase o amprentă negativă asupra acestui sector important din zootehnie.

„Consumul de carne de porc a crescut uşor, dar nu din producţie autohtonă. Importurile de carne de porc nu duc decât la plata fermierilor din alte state. Este surprinzător pentru că, dacă vă uitaţi la statistici, la ce importăm, la deficitul balanţei de plăţi şi aşa mai departe, pe locul unu la partea de produse alimentare este de departe carnea de porc. După apariţia pestei porcine africane în fermele din România, importul de carne de porc a crescut de la 290.000 de tone, cât era în 2017, la aproape 500.000 de tone în 2019, iar in 2022, la 750.000 de tone aşa cum reiese din datele Institutului de Statistică”, a mai spus Botănoiu.

Mai trebuie menționat și faptul că între anii 2012 şi 2022, România a înregistrat unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populaţiei de porcine din UE.

Cel mai probabil, și aceste efective așa mici cum sunt ele vor continua să se micșoreze, în contextul în care Comisia Europeană este decisă şi acţionează pentru reducerea numărului de bovine, porcine şi de alte animale crescute în ferme în UE.