România, pe ultimul loc în UE la colectarea TVA

Publicat: 24 ian. 2024, 09:00, de Mariana Olteanu, în ECONOMIE , ? cititori
România, pe ultimul loc în UE la colectarea TVA
România, pe ultimul loc în UE la colectarea TVA

România ocupă ultimul loc în UE la colectarea TVA. Datele arată că, țara noastră este singurul stat care, în intervalul 2019 – 2021, a experimentat o creștere a decalajului dintre suma care ar trebui încasată de stat din colectarea TVA și ce este colectat în termeni reali. Mai mult, aceste lucru este contrar tendințelor observate în restul țărilor europene.

În anul 2018, România a atins nivelul minim de 32,7%, GAP-ul românesc a înregistrând o creștere de 4%. Această creștere a fost influențată de implementarea unor sisteme precum AMEF, RO e-Factura, RO e-Transport și SAFT.

„Sistemele ANAF-ului trebuie să poată reziste la creșterea instant a numărului de contribuabili care accesează serverele respective. Deci avem pași care sunt făcuți de către autorități în direcția asta, dar se pare că au existat amânări și măsurile sunt luate în ultimul moment ca un heirup, fără neapărat o eșalonare a lor și cu feedback din partea mediului de afaceri.” spune economistul Radu Nechita din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, citat de Ziare.

Economistul atrage atenția și susține că, în momentul în care se titrează că România pierde nu știu câte miliarde de euro că nu se colectează TVA, nu România pierde, TVA-ul nu se evaporă.

Astfel, TVA-ul ajunge să creeaze goluri în calcule pur și simplu. În multe situații, acestea nu este plătit și rămâne în buzunarele cuiva. Acei contribuabili potențiali nu contribuie.