România, prea târziu în Schengen? Mai multe state au reintrodus controalele la frontieră

Publicat: 07 apr. 2024, 11:38, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
România, prea târziu în Schengen? Mai multe state au reintrodus controalele la frontieră
România, prea târziu în Schengen? Mai multe state au reintrodus controalele la frontieră

România a intrat la 31 martie în Schengen cu frontierele aeriene și martime și se străduiește să ajungă și cu cele terestre. Până atunci, însă, mai multe state din Uniunea Europeană au luat decizia de a reintroduce temporar controalele la frontieră pe fondul creșterii numărului de migranți și a riscului de atentate.

Normele Schngen permit acest lucru ”în ultimă instanță” pentru a evita amenințări grave la adresa securității interne sau a politicii publice, relatează Reuters.

Printre statele care au înăsprit controalele la frontieră se numără Germania, Franța și Italia, dar și țările nordice.

Citește și: România a intrat în Schengen doar cu numele! Românii sunt în continuare verificați VIDEO

Cele 9 țări care au reitrodus controalele în vamă

Austria are verificări la frontiera cu Republica Cehă, care expiră la 16 aprilie; cu Slovenia şi Ungaria până în luna mai; iar cu Slovacia până la 2 iunie.

Viena a invocat presiunea asupra sistemului de primire a cererilor de azil, precum şi preocupările legate de traficul de arme şi de persoane şi de reţelele criminale generate de războiul din Ucraina.

Danemarca efectuează controale la tranzitul terestru şi maritim dinspre Germania până în luna mai, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Finlanda a închis punctele de trecere de la frontiera sa terestră cu Rusia – care nu este un stat Schengen – pentru o perioadă nedeterminată, ca răspuns la un val de solicitanţi de azil din ţări terţe despre care a spus că a fost orchestrat de Moscova. Kremlinul a negat acuzaţia. Helsinki a adăugat, de asemenea, pe listă mai multe porturi în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic.

Franţa a invocat ameninţările teroriste în reintroducerea controalelor la frontierele sale cu ţările din Schengen, care vor dura până la 30 aprilie. În această vară, Parisul urmează să găzduiască Jocurile Olimpice.

Germania a instituit controale la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă şi Elveţia până la 15 iunie, invocând o creştere a migraţiei şi a contrabandei.

Verificările la frontiera terestră cu Austria sunt în vigoare până în luna mai, Germania invocând tensiuni asupra sistemului său de primire a cererilor de azil, ameninţări la adresa securităţii legate de Orientul Mijlociu şi războiul din Ucraina.

În plus, Berlinul a declarat că va introduce controale temporare la frontieră ca parte a securităţii sporite odată cu găzduirea Campionatului European de fotbal din 2024, începând cu 14 iunie.

Italia a instituit controale la granița cu Slovenia, care vor dura până în iunie, după ce guvernul de la Roma a precizat că migranții care sosesc prin Balcani ar putra fi teroriști.

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acordul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spaţiul Schengen până în luna mai, invocând ameninţări la adresa infrastructurii sale şi din partea serviciilor de informaţii străine.

Slovenia a instalat controale la frontierele cu Croaţia şi Ungaria până în iunie, invocând deteriorarea situaţiei de securitate în Orientul Mijlociu şi Ucraina, o ameninţare ridicată de terorism şi crima organizată din Balcanii de Vest.

Suedia şi-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai, afirmând că a contracarat atacuri de când arderea Coranului a atras ameninţări din partea militanţilor islamişti.