România, principala destinație pentru porcul din Ungaria. La noi, mistrețul distruge tot

Publicat: 06 dec. 2022, 07:00, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
România, principala destinație pentru porcul din Ungaria. La noi, mistrețul distruge tot
Porci

România este principala destinație pentru livrările de porci vii ale Ungariei, potrivit datelor publicate de Institutul de Economie Agricolă (AKI). Se confirmă astfel informațiile vehiculate în sector, conform cărora țara noastră a devenit de ceva vreme o piață de desfacere foarte importantă pentru vecinii maghiari.

În primele opt luni din acest an, exporturile de porci vii ale Ungariei s-au ridicat la 21,7 mii tone, în creștere ușoară (+0,5 la sută), față de perioada similară din 2021, în timp ce importurile au scăzut cu 8,5% până la 43,5 mii tone, potrivit datelor AKI.

Porcii vii au venit în principal din Slovacia, Croația și Germania, în timp ce exporturile au fost în mare parte direcționate către România.

Citeste si Se caută porcul la jumătate în online, dar și în magazine. Cât a ajuns să coste carcasa sfertuită

De altfel, la acest moment, România a ajuns să fie dependentă de importuri, fie că vorbim de purcei sau de carne în carcasă, pe fondul lipsei unor măsuri de susținere a fermelor de reproducție, dar și a exploziei focarelor de pestă porcină.

În prezent, potrivit datelor Sindalinenta, România importă circa 2 milioane de ”grăsuni”.

Revolta fermierilor români

În România aproape că nu există un complex industrial mare care să nu fi fost afectat de pesta porcină în ultimii ani. La Pork Prod de la Arad, parte a Combinatului Agroindustrial Curtici, fondat de Dimitrie Muscă, de exemplu, pesta porcina africană a produs pagube foarte mari, iar din păcate riscul apariției unor noi focare nu a fost eliminat.

Cea mai mare amenințare o reprezintă, dincolo de factorul uman, mistreții care împrăștie virusul. Autoritățile n-au fost în stare să ia măsuri eficiente, susțin revoltați crescătorii de porci, care arată cu degetul și spre legea vânatului.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 6.830 de cazuri la mistreți în 41 de județea, potrivit datelor ANSVSA.

”Cu mistreții nu s-a făcut absolut nimic și nici nu se vrea să se facă, în condițiile în care avem o lege, 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat, eu ce garanție am că nu mă trezesc cu virusul în fermă? În toamnă, am avut la recoltatul porumbului porci mistreți în zonă. Întâmplarea a făcut că au fost negativi”, a declarat la Timișoara la o conferință pe teme de agricultură fermierul Dimitrie Muscă.

Acesta atrage atenția că în timp ce în România efective mari de porci au fost sacrificate, se importă foarte mult din Ungaria și încă de multă vreme.

”Am avut o discuție cu ministrul Barna Tanczos, i-am spus: n-ai făcut nimic, probabil, iertați-mă, ca să cumpărăm carne din Ungaria…(…) Trebuie să ajungem la primul ministru să ia o decizie, nu se poate să mergem în continuu așa, să ne batem joc de un sector al economiei românești, este sabotaj la activitatea economică a țării românești. Am distrus sectorul cărnii de poc din România, importăm 90% din carnea de porc”, spune Dimitrie Muscă.

România a avut, anul trecut, un efectiv de 3,2 milioane porci, în condițiile în care numai  din cauza pestei porcine africane au fost sacrificate peste 600.000 de animale. Pesta porcină a produs pagube însemnate și în acest an, țara noastră ajungând să-și asigure necesarul de carne de porc în mare parte din import.

Citeste si Prețul la carnea de porc a explodat la porcii din gospodării