„Danube Hazard m3c”. România și alte 9 state inventariază substanţele periculoase din apele Dunării

Administraţia Naţională „Apele Române” și alte nouă instituţii specializate din Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croaţia, Slovacia, Muntenegru şi Republica Moldova inventariază substanţele periculoase care afectează calitatea apelor Dunării şi a afluenţilor săi în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Proiectul „Danube Hazard m3c” are ca principal obiectiv obținerea unui control durabil și eficient la nivel transnațional pentru reducerea poluării apelor cu substanțe periculoase. Bugetul total al proiectului este de 2,6 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Transnațional Dunărea în cadrul Axei prioritare 2, „Strengthen transnational water management and flood risk prevention”.

Liderul proiectului este Technical University din Viena. University of Technology and Economics din Budapesta coordonează pachetul „Inventarierea substanțelor periculoase”, Environment Agency Austria are în responsabilitate secțiunea „Scenarii privind modelarea și evaluarea în zone pilot”, iar International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR (Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea) coordonează pachetul „Evaluări și recomandări privind poluarea transfrontalieră cu substanțe periculoase”. Administrația Națională „Apele Române” coordonează pachetul „Consolidarea capacității administrative”. Toate analizele probelor recoltate se fac în Laboratoarele Administrației „Apele Române”.

Din cele 7 zone-pilot, două sunt în România, pe Vișeu și Someșul Mic

Au fost identificate 7 zone-pilot de analiză, dintre care două sunt în România, aceste fiind în spaţiul hidrografic Someş-Tisa, pe râul Vişeu şi pe Someşul Mic.

Criteriul de delimitare a zonelor-pilot a fost prezenţa surselor de poluare cu substanţe periculoase, în cazul ţării noastre, sursă istorică, provenită de la activităţile miniere. Alte surse de poluare provin din activităţi industriale şi agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate. Statele realizează, în prezent, măsurători şi modelări ale zonelor-pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării şi ulterior şi naţional”, au precizat reprezentanţii Administrației „Apele Române”.

La finalul proiectului, a cărui durată de implementare este de doi ani și jumătate, va fi elaborat un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanţe periculoase în Bazinul Hidrografic al Dunării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...