România verde în zece paşi

Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European a lansat pe 20 ianuarie draftul raportului „O nouă strategie europeană pentru 2030 – Management durabil al pădurilor în Europa”. În acest context este necesar ca și România să facă pași importanți.

Țara noastră are toate resursele – păduri, lemn, capacităţi de prelucrare, specialişti şi şcoli – pentru a intra în plutonul ţărilor care fac paşi importanţi pentru reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcţiilor. Reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR) reiterează programele şi măsurile propuse în documentul-program „România verde în 10 paşi”, printre care se regăsesc: Programul „Construcţii din lemn” – autorităţile publice vor realiza case pasive din lemn şi vor folosi minim 10% lemn în toate construcţiile realizate din fonduri publice; Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcţii din lemn; Programul „Construcţii din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spaţii tehnice, spaţii pentru comerţ şi producţie din lemn; Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcţii la 5%.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, legea europeană privind clima cere Uniunii Europene să echilibreze emisiile gazelor cu efect de seră până în anul 2050 şi, ulterior, să obţină emisii negative.

Necesitatea unei abordări holistice

În acest sens, sectorul construcţiilor reprezintă o provocare majoră. Conform planului de acţiune pentru economia circulară din 2020, sectorul construcţiilor este responsabil pentru peste 35% din totalul deşeurilor şi pentru 5-12% din totalul emisiilor din UE. UE arată limpede că produsele din lemn pot contribui la transformarea sectorului construcţiilor din sursă de emisii într-un absorbant de carbon. Promovarea produselor de stocare a carbonului este pe deplin compatibilă cu principiul neutralităţii tehnologice. Toate aceste informaţii apar în răspunsul scris al vicepreşedintelui CE Frans Timmermans la o întrebare a membrilor grupului italian Identitate şi Democraţie din Parlamentul European cu privire la ‘Principiul neutralităţii materialelor de construcţie’„, notează ASFOR.

Pe de altă parte, pe data de 20 ianuarie, Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European a lansat draftul raportului „O nouă strategie europeană pentru 2030 – Management durabil al pădurilor în Europa”, în care se aminteşte de „adoptarea unei abordări holistice care ia în considerare multifuncţionalitatea pădurilor, inclusiv stocarea carbonului în biomasa forestieră şi produsele din lemn” şi „crearea unui cadru de reglementare care să recunoască amprenta de carbon mai mică a produselor forestiere în comparaţie cu materialele alternative„.

În viziunea specialiştilor ASFOR, cu ajutorul unor resurse precum păduri, lemn, capacităţi de prelucrare, specialişti şi şcoli, România are toate resursele pentru a intra în topul ţărilor care fac paşi importanţi pentru reducerea emisiilor de carbon în sectorul construcţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...