Românii, cei mai mari consumatori de zahăr și alcool din Europa

Un sudiu a scos la iveală date triste despre români. Datele arată că la final de 2022, România a înregistrat o creştere cu 40% la consumul de bauturi alcoolice, faţă de anul anterior.

Cele mai recente studii arată că românii se află printre cei mai mari consumatori de zahăr din lume și pe locul 1 în Europa, media națională fiind de 30 de kilograme pe an pe cap de locuitor.România nu este campioană doar la consumul de zahăr ci și la cel de alcool.

„Eu cred că, într-o democrație liberală autentică, cetățenii trebuie consultați și nu constrânși, că trebuie să adopte o conduită corectă atunci când vorbim de sănătatea noastră, că nu întodeauna ceea ce consumăm zilnic sunt și cu influență sănătoasă. Îmi doresc o abordare unitară, cu politici țintite către diferite categorii. 

De multe ori vedem la televizor că nu trebuie să cosnuma sare, că excesul de tutun dăunează. Dar e greu să ne adaptăm și să conștientizăm. Nu trebuie să uităm că fumatul este un indicator pentru cancerul de san, obezitatea are la baza o alimentație necorespunzătoare.”, spune senatoarea Nicoleta Pauliuc.

„În ziua de astăzi, adicția a devenit o obișnuită socială și atunci ar trebui să ieșim din această zonă, în care credem cumva că este normal să fumam zilnic, să consumăm alcool sau de ce nu să consumăm droguri.

Sunt sigur că peste 80% din populația peste 14 ani, dacă s-ar evalua, ar descoperi că este cu un pas, dacă nu cu ambele picioare, într-o adicție.”, a explicat, la Antena 3 CNN, psihologul Constantin Cornea.

Specialiștii sunt de părere că educația ar putea corecta aceste comportamente de consum.

„Noi am precizat faptul că la nivel de stat nu e ușor de gestionat, pentru că la nivel de stat cultura are nevoie de cel puțin un interval de 100 de ani.”, precizează Cristina Nicolescu, conferențiar SNSPA.

Pentru a descuraja consumul produselor care conțin zahăr, TVA-ul a fost recent majorat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...