Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august

Publicat: 11 mart. 2021, 07:00, de Andreea Borcilă, în SOCIAL
Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

„Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale”, a explicat ministrul MAI pe pagina sa de Facebook.

Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

Potrivit sursei citate, prin actul normativ aprobat este prevăzută şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare, anunță Agerpres.

„Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile, care a avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor”, a mai transmis ministrul.

Ce conține cartea de identitate electronică

Din data de 2 august 2021, România este obligată să emită cartea electronică de identitate, așa cum prevede regulamentului UE. Cărţile de identitate vor fi schimbate cu cărţi electronice, care pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor.

Cărțile de identitate vor avea valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani. După introducerea cărții electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate.

Cărțile de identitate electronică vor conține:

  • datele din formatul tipărit, respectiv numele și prenumele titularului
  • sexul
  • cetățenia
  • data și locul nașterii titularului
  • semnătura olografă a titularului, imaginea facială
  • Codul Numeric Personal
  • adresa de domiciliu, cu excepția semnăturii olografe a titularului
  • prenumele părinților titularului
  • un certificat și, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică
  • datele biometrice ale titularului (imagine facială sau amprentă)

Citește și: