Rudy Giuliani este falit. Trebuie să plătească 148 milioane $

Publicat: 21 dec. 2023, 21:55, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Rudy Giuliani este falit. Trebuie să plătească 148 milioane $

Fostul avocat de încredere al lui Donald Trump, primar al New Yorkului în trecut, și-a declarat falimentul personal, după ce a fost condamnat de un tribunal american la plata unei despăgubiri de 148 milioane de dolari pentru defăimare.

Rudy Giuliani a depus o petiție la tribunalul federal din Manhattan în temeiul celebrului capitol 11 al Legii alimentului, declarând datorii de 500 de milioane de dolari, potrivit documentelor instanței.

De unde se trag problemele lui Giuliani

Fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani, trebuie să plătească peste 148 de milioane de dolari către două foste angajate electorale din Georgia. Aceasta după ce le-a defăimat prin acuzații false cum că au contribuit la fraudarea alegerilor din 2020 în dauna lui Donald Trump, decizie pronunțată de un tribunal din Washington.

Cele două femei, Wandrea „Shaye” Moss şi mama ei, Ruby Freeman, sunt pe cale să primească acum o sumă de 73 de milioane de dolari drept despăgubiri pentru prejudiciul emoţional şi de reputaţie pe care l-au suferit.

De asemenea, Giuliani mai are de plătit și 75 de milioane de dolari, sumă care reprezintă amendă pentru comportamentul său (daune punitive).

Un judecător federal a stabilit, înainte de proces, că Giuliani trebuie să răspundă pentru defăimare, precum și pentru provocarea intenţionată de stres emoţional şi conspiraţie civilă. Fostul primar l-a ajutat pe Trump să-i fie propagate afirmaţiile referitoare la fraudarea alegerilor din 2020.  

După comunicarea deciziei, Giuliani a declarat că va face apel, vorbind de absurditatea sumelor. Giuliani a făcut în mod repetat afirmaţii false, conform cărora ar fi existat o înregistrare video pe camerele de supraveghere în care Moss şi Freeman numără genţi pline cu buletine de vot ilegale într-o arenă de baschet din Atlanta, utilizată pentru procesarea voturilor în timpul alegerilor din 2020.

O anchetă efectuată în statul Georgia a constatat, însă, că femeile au procesat în mod legal şi corect buletinele de vot.