Rusia nu mai vrea să audă de LGBT. ONU critică dur decizia

Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului critică decizia autorităților ruse de a îngrădi și mai mult libertățile persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender. Legea încalcă drepturile omului şi principiile internaţionale, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Volker Turk vineri la Geneva.

Parlamentul de la Moscova, Duma de Stat, a aprobat joi propuneri privind extinderea unei legi din 2013 privind aşa-numita „propagandă homosexuală”.

Modificările mai trebuie să treacă printr-o a doua şi a treia lectură înainte de aprobare.

Extinderea legii înseamnă că orice informaţie sau discuţie despre persoanele LGBT vor fi interzise, a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

LGBT înseamnă lesbiană, gay, bisexual şi transgender. Variantele LGBTQ, LGBTQI sau LGBTQIA+ sunt de asemenea adesea folosite. Fiecare literă reprezintă o identitate de gen sau o orientare sexuală, notează DPA.

Turk a făcut apel la parlamentarii ruşi să respingă înăsprirea legii, precum şi să pună capăt legii cu totul, asigurând astfel că oamenii nu sunt supuşi violenţei sau discriminării ca urmare a orientării lor sexuale.

Deputaţii ruşi au votat joi în prima lectură o înăsprire a controversatei legi ce reprimă „propaganda LGBT”, un nou semn de întărire a liniei conservatoare în această ţară aflată în plină ofensivă în Ucraina, aminteşte France Presse.

Legea din 2013 care pedepseşte „propaganda LGBT” în rândul minorilor a fost astfel înăsprită prin interdicţia „negării valorilor de familie” şi a „promovării orientărilor sexuale non-tradiţionale” inclusiv în rândul adulţilor.

Aceste interdicţii vizează „mass-media, internetul, literatura şi cinematografia” şi de asemenea publicitatea. „Filmele care promovează relaţiile sexuale non-tradiţionale nu vor primi certificat de distribuire”, a avertizat Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Textul interzice de asemenea „informaţiile susceptibile să inducă dorinţa de a-şi schimba sexul” copiilor.

„Trebuie să-i protejăm pe cetăţenii noştri şi Rusia de degradare şi extincţie, tenebre răspândite de SUA şi statele europene”, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, citat într-un comunicat.

Aceste infracţiuni vor fi pedepsite cu amenzi grele, iar străinii care vor încălca această lege ar putea fi expulzaţi, potrivit amendamentelor votate de Duma de Stat.

Rusia nu a încetat să-şi întărească orientarea conservatoare în ultimi ani, în faţa a ceea ce preşedintele Vladimir Putin prezintă drept „decadenţa” societăţii occidentale, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...