S-a demonstrat că lăcustele sunt capabile să detecteze…. celulele canceroase

Cercetătorii americani au arătat că insectele ar putea ”simți” celulele maligne și chiar să făcă diferența între diferitele tipuri de cancer.

După câini, care pot adulmeca un cancer de sân, iată că și lăcustele pot fi detectoare ale cancerului! Ideea ar putea să fie luată în serios după publicarea studiului cercetătorilor de la Universitatea de stat din Michigan (SUA) în revista BioRxiv. Rezultatele, care încă nu au fost validate de alți cercetători, sugerează că insectele pot să recunoască prezența celulelor canceroase. Mai mult, ele ar fi capabile să determine și tipul de cancer.

În acest studiu, cercetătorii au fixat electrozi pe creierul lăcustelor și au urmărit reacția insectelor, scrie Science Alert. Prima observație: lăcustele au recunoscut celulele canceroase. A doua observație: au reușit să le distingă.

Ne așteptăm la diferențe de reacții între celulele canceroase și celulele normale, explică microbiologul Christopher Contag, autor al studiului. Dar când insectele au putut să distingă trei cancere diferite, a fost incredibil!

Acest studiu s-a limitat la cancerele gurii, dar cercetătorii sunt convinși că și alte tipuri de cancer ar putea fi detectate în același mod, datorită diferențelor între compușii organici volatili (COV).

Autorii studiului spun că nu e motiv de panică dacă aveți o fobie la insecte. Nu înseamnă că o armată de lăcuste vor fi aduse în cabinetul medicului. Înseamnă de fapt că se va pune la punct un dispozitiv de diagnostic care să folosească această capacitate a insectelor.

La ora actuală sunt deja în curs de realizare  ”nasurile bionice”, capabile să detecteze boli în funcție de mirosuri. Este un instrument de diagnostic valoros, în condițiile în care cancerul a ucis aproape 10 milioane de persoane doar în 2020, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...

Carne din plastic la un supermarket din București

După celebrul hamburger cu carne de plastic de laMcDonald’s, a apărut acum și carne din plastic la caserolă. Un bucătar de meserie și-a dat...