S-a modificat Codul Penal. Vecinii gălăgioși sau violenți riscă amenzi mari și chiar închisoare

Publicat: 29 mai 2024, 09:14, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
S-a modificat Codul Penal. Vecinii gălăgioși sau violenți riscă amenzi mari și chiar închisoare
sursa: google

Autoritățile au decis să ia măsuri împotriva locatarilor din blocuri și a românilor care locuiesc la curte și care sunt agresivi, fie fizic, fie verbal, față de vecinii lor. Noi modificări ale Codului Penal, inclusiv incriminarea faptei de terorizare, au fost anunțate de Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.

Potrivit liderului Camerei Deputaților, s-a adoptat recent o modificare a Codului Penal, prin care se permite solicitarea și instituirea unui ordin de restricție împotriva persoanelor care își agresează vecinii, le strică bunurile sau le adresează insulte.

Această inițiativă a fost demarată după ce s-a luat act de ceea ce se întâmplă de multă vreme în Timișoara. Acolo, anumite clanuri de rromi s-au luat la ceartă cu vecinii lor, în încercarea de a-i determina să părăsească imobilele sau să le vândă apartamentele la prețuri foarte mici. Mulți dintre cei afectați au cedat presiunilor.

Era absolut necesar ca Legislativul să intervină pentru a pune capăt acestor abuzuri și pentru a asigura protecția cetățenilor. Un comunicat de presă menționează în mod specific un caz recent din Timișoara, în care o familie de rromi a fost surprinsă de camerele de supraveghere terorizând vecinii din curtea comună.

Un bărbat și chiar copilul său minor au vandalizat mașina vecinilor și au distrus chiar și camerele de supraveghere.

Familie agresată de un clan de rromi în Timișoara

De 20 de ani, o mamă și fiica ei spun că nu mai au liniște de când s-au mutat în aceeași curte cu familia agresoare. Au avut momente când vecinii au ascultat muzică tare în timpul nopții sau chiar au defilat prin curte cu topoare sau pistoale.

”Ştim cu toţii ceea ce s-a întâmplat atâţia ani în Timişoara, unde mai multe clanuri au constrâns locuitorii anumitor imobile să îşi vândă locuinţele la preţuri derizorii. Mulţi timişoreni au fost, şi încă sunt, de-a dreptul terorizaţi de vecinii lor, sunt constrânşi prin metode incredibile să îşi vândă casele, dar am identificat un mecanism prin care se poate institui un ordin de restricţie faţă de vecinii agresivi şi se poate începe urmărire penală asupra acestora.

După ce această lege va intra în vigoare, lucrurile trebuie să intre pe un făgaş normal şi astfel de fapte să nu se mai petreacă, iar, în cazul în care astfel de abuzuri mai au loc, instituţiile statului au cadrul legislativ necesar pentru a lua măsuri ferme împotriva clanurilor care de ani de zile efectiv terorizează cetăţeni de bună credinţă”, a declarat Alfred Simonis.

Cazul menționat a ajuns și în atenția primarului Timișoarei, Dominic Fritz, după ce acesta a primit un filmuleț cu abuzul prin intermediul portalului Stop Abuz, proaspăt creat de administrație, unde oamenii pot raporta probleme de acest tip.

Noul Cod Penal va cuprinde o nouă modificare care va specifica faptul că vecinii agresori pot fi condamnați la închisoare. Pedepsele prevăzute variază între 1 și 3 ani de închisoare. În plus, încălcarea dreptului unei persoane de a-și utiliza proprietatea poate fi sancționată cu o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.