Salariul mediu în România a crescut cu 27 de lei. Cât câștigă un român lună de lună

Câștigul salarial mediu nominal net a ajuns, în luna octombrie, la 3.544 de lei, în creștere cu 27 de lei față de luna precedentă, informează Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari salarii le au angajații din IT, unde salariul mediu este de 8.596 de lei. La polul opus se află angajații care lucrează în hoteluri și în restaurante. Aici, salariul mediu este de 1.907 lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.773 lei, în octombrie 2021, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decât în septembrie 2021, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.544 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 27 lei (+0,8%), a anunţat luni.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% pentru luna octombrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar indicele câştigului salarial real a fost 99% pentru luna octombrie 2021 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 220,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2021.

Primele trimestriale au crescut câștigurile

În luna octombrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN s-au înregistrat în industria metalurgică (cu 8,1%) şi în fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cercetare-dezvoltare (între 3,5% şi 7,5%).

Scăderi salariale în industria petrolieră

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de şomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 21,5%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (12,5%).

Creșteri și la bugetari În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+3,8%), respectiv în învăţământ (+2,5%). În administraţia publică, câştigului salarial mediu net a avut acelaşi nivel cu cel din luna precedentă.

Citește și Marea Britanie majorează salariul minim, în 2022. Care sunt categoriile vizate

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cum s-a născut cel mai atrăgător detectiv: Povestea agentului Cooper din...

În universul fascinant al serialului Twin Peaks, creat de David Lynch și Mark Frost în anii '90, se regăsește un personaj cu totul aparte:...
piedone primaria capitalei

Cristian Popescu Piedone în fruntea sondajelor pentru Primăria Capitalei: Analiză a...

Un sondaj recent realizat de ARA Public Opinion și prezentat de Mihai Gâdea la Antena 3 CNN arată că Primarul Cristian Popescu Piedone (PUSL)...