Șapte ani de închisoare, pentru că 41 de ani s-a dat drept altcineva

Publicat: 09 iul. 2022, 06:00, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Șapte ani de închisoare, pentru că 41 de ani s-a dat drept altcineva

Timp de 41 de ani, un bărbat din India s-a dat drept altcineva. Folosind atâția ani o altă identitate, cu siguranță că a ajuns și el să creadă că e de-adevăratelea persoana aceea. Cum e posibil să se întâmple una ca asta? Uite că e…

Am spus că întâmplarea e din India. Și încă de multă vreme. Așa că, nu e de mirare că un om bogat al timpurilor a dat crezare magilor, vrăjitorilor, ghicitorilor. Ca să nu zic șarlatanilor. În 1977, Kanhaiya Singh din statul Bihar aflat  în nord-estul Indiei, în vârstă de 16 ani, fiul cel mare al lui Kameshwar Singh, un mare proprietar de pământ, dar și cu alte afaceri, a dispărut.

Pur și simplu. Degeaba l-a căutat poliția, degeaba a pus și tatăl lui oameni să dea de el. Dispărut fără urmă, așa se poate spune, căci băiatul s-a volatilizat în timp ce mergea de-acasă spre școală și așa a rămas. Unii au zis că a fost omorât. Alții că a fost răpit sau a plecat singur de-acasă.

Adevărul nu s-a aflat nici până azi. Și, disperat, părintele său, n-a mai avut încredere în nicio instituție a statului – discutabil cu instituțiile astea în India anilor ălora – și a luat, cum am zis mai sus, calea vrăjitorilor. Aceștia i-au inoculat că fiul trăiește și că, în curând, se întoarce acasă.

Vestea despre întâmplare s-a răspândit în toată regiunea. Și, în septembrie 1981, un tânăr dă sfoară-n țară că este fiul dispărut al lui Kameshwar Singh, că a fost răpit, că a scăpat, că a cerșit, că s-a întors acasă la tatăl lui, care e un om mare. Acesta, orb aproape în totalitate, împreună cu soția, s-a dus să vadă ce e cu tânărul acela.

Și, deși femeia a spus că acela nu e fiul ei, bărbatul a afirmat că e și l-a recunoscut oficial ca moștenitor, fiind cel mai mare dintre mai mulți frați. Soția a încercat să demonstreze că are dreptate și l-a dat pe tânăr în judecată pentru furt de identitate. Impostorul a stat o lună la închisoare, de unde l-a scos chiar Kameshwar Singh.

Deși familia a făcut demersuri după moartea lui Kameshwar Singh de a se face lumină în acest caz vădit de înșelăciune, nu s-a întâmplat nimic. Dayanand Gosain, (impostorul) pe numele lui adevărat, abia acum a început să aibă probleme. În urma proceselor deschise de frați – vorba vine, a fost găsit vinovat de furt de identitate, de înșelăciune, de conspirație, și a primit șapte ani de închisoare.