Șapte previziuni care s-au adeverit, de-a lungul istoriei

Publicat: 02 ian. 2023, 22:00, de Otilia Caloian, în LIFESTYLE , ? cititori
Șapte previziuni care s-au adeverit, de-a lungul istoriei
Sursa foto: Pixabay

Nikola Tesla, Jules Verne, Alexis de Tocqueville, Mark Twain, Ferdinand Foch, Robert Boyle sau John Elfreth Watkins sunt șapte oameni care au făcut previziuni ce s-au întâmplat cu adevărat. Să aruncăm o privire la cele mai exacte șapte predicții, care s-au dovedit a fi corecte.

1. Nikola Tesla – previziuni

Data predicției: începutul anilor 1900

Predicție: Wi-Fi, telefoane mobile și internet

Sârbo-americanul Nikola Tesla a fost nu numai un om de știință și inventator remarcabil în timpul vieții sale, ci și un futurist priceput, care a făcut câteva predicții corecte despre progresul tehnologiei dincolo de vremea lui.

Într-un interviu din 1909 pentru New York Times, apreciatul fizician a prezis invenția Wi-Fi-ului și a telefoanelor mobile cu decenii înainte ca acestea să fie create. „În curând va fi posibil să se transmită mesaje fără fir în întreaga lume atât de simplu încât orice individ poate deține și opera propriul aparat.”

Un alt interviu din 1929 se pare că a prezis crearea internetului cu mai mult de 50 de ani înainte ca acesta să se concretizeze. „Când tehnologia wireless este aplicată perfect, întregul pământ va fi transformat într-un creier imens. Vom fi capabili să comunicăm unul cu altul instantaneu, indiferent de distanță.”

2. Mark Twain – previziuni

Data previziunii: 1909

Predicție: propria sa moarte

Cunoscut sub pseudonimul de  Mark Twain, Samuel Langhorne Clemens s-a născut în noiembrie 1835, la scurt timp după ce cometa Halley și-a făcut apariția pe cer.

În 1909, autorul Huckleberry Finn a fost citat de biograful său Albert Bigelow Paine: „Am venit cu cometa Halley în 1835. Vine din nou anul viitor și mă aștept să ies cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire din viața mea dacă nu ies cu Cometa Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: „Acum, iată acești doi ciudați nesocotiți; au intrat împreună, trebuie să iasă împreună”.

Ironia sorții a făcut ca pe 21 aprilie 1910, la doar o zi după ce celebra cometă a reapărut, Twain a murit în urma unui atac de cord.

3. Robert Boyle – previziuni

Data predicției: mijlocul secolului al XVII-lea

Predicție: transplanturi de organe

Anunțat ca unul dintre fondatorii chimiei moderne, Robert Boyle a creat o listă de dorințe în anii 1660, în timp ce a ajutat la înființarea Societății Regale, acum Academia Națională de Științe a Marii Britanii.

Lista a fost documentată în jurnalul său personal și a fost destul de remarcabilă, având în vedere faptul că scria într-un timp înainte ca cuvântul știință să fie inventat și în care magia era încă foarte mult crezută. Una dintre predicțiile sale remarcabile a fost cea a transplanturilor de organe. El a scris: „Tratamentul bolilor la distanță sau cel puțin prin transplant”.

Primul transplant de organe a fost în 1954, la aproximativ 300 de ani după predicția lui Boyle, potrivit publicației History.com.uk.

4. Jules Verne – previziuni

Data prognozei: 1865

Predicție: Aterizare pe Lună

În timp ce autorul englez H. G. Wells ar putea avea cea mai mare pretenție asupra numelui „părintele science-fiction”, romancierul francez Jules Verne nu poate fi atât de departe.

Faimos pentru cărțile sale Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870) și Ocolul Pământului în 80 de zile (1872), el a scris și cartea intitulată De la Pământ la Lună, în 1865. Scriind cu peste un secol înainte ca omul să aterizeze efectiv pe Lună, Povestea lui Jules Verne detaliază această realizare cu o acuratețe uluitoare. Nu numai că a prezis realizarea, dar a inclus câteva calcule care s-au dovedit, mai târziu, incredibil de apropiate de cifrele reale.

El a inclus și alte câteva detalii care sunt remarcabil de exacte. În cartea sa, lansarea rachetei este plasată în Florida, care este acum locul Centrului Spațial Kennedy, de unde au fost lansate celebrele misiuni Apollo.

Jules Verne a plasat, de asemenea, numărul membrilor echipajului la trei și a numit nava sa spațială Columbiad. Adevăratul modul de comandă Apollo 11 a fost numit Columbia, iar echipajul său era de trei astronauți. În cele din urmă, astronauții se întorc în siguranță pe Pământ în romanul lui Jules Verne, parașutându-se în mare înainte de a aștepta salvarea. Echipajul Apollo 11 s-a împroșcat în Oceanul Pacific ajutat de parașute și, în mod similar, a așteptat salvarea.

5. Alexis de Tocqueville – previziuni

Data previziunii: 1840

Predicție: Războiul Rece

Aristocratul și filozoful politic francez Alexis de Tocqueville a făcut un turneu în SUA la începutul secolului al XIX-lea. După călătoriile sale, a scris apreciata carte De La Démocratie en Amérique (Democrația în America). Observațiile sale aspre despre țară au condus la mai multe predicții despre viitorul ei. Una dintre acestea a fost rivalitatea dintre America și Rusia, care afirmă că țările vor „ține într-o zi destinele a jumătate din lume în mâinile lor”.

A fost o părere neobișnuită pentru ziua de azi, deoarece atât Rusia, cât și America vedeau Marea Britanie ca inamicul principal la acea vreme. Ambele țări se aflau, de asemenea, în părți opuse ale lumii, fiecare având o mulțime de pământ în care să se extindă. Cu toate acestea, Alexis de Tocqueville a văzut problemele care ar putea apărea din ideologii diferite și a crezut că cei doi se aflau pe un curs de coliziune inventabil.

Peste un secol mai târziu, lumea și-a ținut, într-adevăr, respirația colectivă, în timp ce cele două superputeri și-au blocat coarnele în timpul Războiului Rece, demonstrând că Alexis de Tocqueville a făcut o previziune corectă.

6. Ferdinand Foch – previziuni

Data prognozei: 1919

Predicție: Al Doilea Război Mondial

Ferdinand Foch a fost un general francez care a servit ca Comandant Suprem Aliat în timpul Primului Război Mondial. Mulți istorici consideră contribuția sa la efortul de război ca fiind esențială în asigurarea victoriei.

Un gânditor militar priceput, Foch a fost un negociator cheie la Versailles după capitularea germană. El credea că doar o ocupare completă a Renaniei va proteja Franța de viitoarea agresiune germană. Cererile lui au fost ignorate. Nemulțumit de rezultatul Tratatului de la Versailles, Foch a proclamat în timpul semnării acestuia: „Aceasta nu este o pace. Este un armistițiu de douăzeci de ani”.

Fix douăzeci de ani mai târziu, agresiunea germană a dat startul celui de-al Doilea Război Mondial, dovedind că profeția lui Foch a fost corectă.

7. John Elfreth Watkins – previziuni

Data prognozei: 1900

Predicție: Tehnologia fotografică

Un inginer american relativ necunoscut, pe nume John Elfreth Watkins, a scris în anul 1900 un articol numit „Ce se poate întâmpla în următoarea sută de ani”.

O astfel de predicție a fost inventarea noii tehnologii fotografice. „Fotografiile vor fi telegrafiate de la orice distanță”, a scris el. „Dacă va exista o bătălie în China peste o sută de ani, instantanee ale celor mai izbitoare evenimente vor fi publicate în ziare o oră mai târziu… fotografiile vor reproduce toate culorile naturii.”

Watkins dădea dovadă de o previziune incredibilă, deoarece nu numai că fotografia color era încă foarte experimentală în 1900, dar ideea că un aparat de fotografiat ar putea transmite imagini în întreaga lume depășea ceea ce spunea oricine la acea vreme.

Citește și Profețiile lui Nostradamus despre România și anul 2023

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele