Sărbători 2020: bani mai puțini pentru cheltuieli, petreceri doar cu familia

Sărbătorile de la sfârșitul anului vor fi caracterizate și de austeritate, pe lângă teama de coronavirus și de pandemie. Un studiu al ING Bank arată că majoritatea românilor vor cheltui mai puțin de sărbători decât anul trecut.

Mai exact, mai mult de 60% dintre cei care au răspuns la întrebări au declarat că au un buget mai mic pentru Crăciun și Anul Nou. Sondajul a fost realizat de ING în cinci țări europene, Germania, România, Spania, Polonia și Olanda, iar spaniolii sunt la fel de pesimiști ca românii. Polonezii sunt pe locul secund, cu 45%, urmați de olandezi, cu 32%, și nemți, cu 31%.

„Spre deosebire de alți ani, sărbătorile de iarnă vor evidenția, cel mai probabil, două fenomene distincte: pe de o parte, intenția de raționalizare a cheltuielilor și de sporire a economisirii – un lucru absolut firesc având în vedere că traversăm o perioadă marcată de incertitudine, iar, pe de altă parte, migrarea tot mai accentuată către cumpărăturile online. Tendința de gestionare mai atentă a finanțelor personale este confirmată și de datele aferente primelor nouă luni ale acestui an care arată o dinamică superioară a economisirii, iar această atitudine mai precaută cu privire la cheltuieli va fi continuată și în perioada sărbătorilor”, a declarat Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România.

Bugetul de sărbători

Prețul cadourilor de sărbători va reprezenta unul dintre cei mai importanți factori în decizia de cumpărare. Aproape 53% dintre respondenții români au dezvăluit că vor alege cadourile cu un preț mai mic. La polul opus, doar 23% dintre olandezi declară că vor opta pentru cadouri mai accesibile din punct de vedere financiar.

Peste 60% dintre români declară că vor plăti cadourile și alte costuri asociate sărbătorilor de iarnă din veniturile proprii, în timp ce 21% dintre aceștia spun că vor achita cu cardul de credit, iar 14% din economii. În ceea ce privește banii necheltuiți din bugetul destinat călătoriilor, 30% dintre români susțin că vor ajunge în conturile de economii, 14% pentru cadourile de sărbători, iar 6% dintre aceștia spun că îi vor redirecționa pentru călătoriile din cursul anului viitor. Aproape 35% dintre români au declarat, însă, că nu au bani rămași din bugetul de călătorii. 

În ceea ce privește cadourile, rămân la putere hainele, încălțămintea și accesoriile, menționate de 44% dintre respondenți. Cosmeticele și produsele de îngrijirea personală sunt pe locul secund, cu 27%, în timp ce aproape un sfert, 23%, vor dărui bani.

Cumpărăturile vor fi online pentru 32% dintre români, ca și pentru 29% dintre spanioli și 28% dintre polonezi.

Într-o proporție covârșitoare, 81%, românii vor petrece Crăciunul cu familia, răspunzând astfel cererii autorităților de distanțare socială. Doar 10% au declarat că vor petrece cu prietenii sau cu membrii mai depărtați ai familiei. La fel și pentru petrecerea de Revelion, pe care 76% o vor ține doar cu familia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...