Sărbătorile Crăciunului: Coroana de Advent, simbol al speranței și luminii

Publicat: 25 dec. 2021, 08:00, de Magda Marincovici, în Cultură , ? cititori
Sărbătorile Crăciunului: Coroana de Advent, simbol al speranței și luminii
Coroana Advent

La începutul Adventului – Postul Crăciunului, în bisericile catolice este tradiția ”Coroanei de Advent”, luminată de patru lumânări, trei de culoare mov și una roz, care se aprind pe rând în fiecare sâmbătă seara. Tradiția Coroanei de Adventnu nu este foarte veche.

Se pare că ea a apărut printre luteranii germani în secolul al XVI-lea și a fost introdusă chiar mai târziu, în 1839, de către pastorul protestant Johann Hinrich Wichern, care s-a numărat printre fondatorii așa numitei „Home Mission” (Misiune la domiciliu), o mișcare de pionierat în Germania care se ocupa de pastorația în mediul urban”, scrie Vatican News.

La început coroana era o roată mare din lemn cu 20 de lumânări, pentru zilele și duminicile din post.

Ulterior, obiceiul din bisericile luterane a fost adoptat și de bisericile catolice și treptat Coroana de Advent a intrat și în casele de pretutindeni. 

Simboluri

Postul Crăciunului este un timp al așteptării și speranței: așteptarea nașterii Pruncului Mântuitor. Se spune că ideea lumânărilor ”i-a venit pastorului Wichern de la copiii din orfelinat, care întrebau câte zile mai sunt până la Crăciun. Și astfel, lumânările din coronița de Advent, care trebuie aprinse în fiecare duminică, marchează trecerea timpului. 

Un cântecel tradițional foarte îndrăgit de copiii germani explică acest lucru într-un mod foarte simplu și eficient: „Advent, Advent, o mică lumină arde./Mai întâi una, apoi două, apoi trei, apoi patru/ iar Pruncul Isus este la ușă.”

Forma circulară a coroanei semnifică timpul de așteptare și de devenire împreună. Forma sa circulară se referă la început și sfârșit, la alfa și omega, în cadrul eternității și al unității. Un cerc care revine mereu și care poartă în sine perfecțiunea divină.  Este un simbol al iubirii infinite a Domnului.

Iarna, când natura nu mai impresionează prin culoare,  coroana ne oferă speranță. Ea  este făcută din ramuri de brad și de pin pentru a ne aminti de vitalitate și speranță.

Patru lumânări

La reuniunea de familie, cel mai mic copil este cel care trebuie să aprindă lumânările. Astăzi, cele mai multe lumânări sunt roșii, culoarea tipică a Crăciunului, Tradiția transmite că  trei lumânări ar trebui să fie mov și una roz (a treia) ca și veșmintele preoților. Cea de-a cincea lumânare –  care este posibil să fie adăugată în ziua de Crăciun – chiar dacă este mai puțin obișnuită – ar trebui să fie albă.

Culoarea violet a lumânărilor amintește de semnificația originală și profundă a Adventului, legată de pregătirea pentru Crăciun, prin post și penitență, în timp ce culoarea roz face aluzie la bucurie, iar albul la puritatea absolută a lui Isus, lumina lumii, scrie Vatican News.