Scandal. Alegerile de la Universitatea din Galați, fraudate la Chișinău și cu ajutorul comunistei Larisa Șavga

Publicat: 22 mart. 2024, 16:01, de Sorin Costea, în Educație , ? cititori
Scandal. Alegerile de la Universitatea din Galați, fraudate la Chișinău și cu ajutorul comunistei Larisa Șavga

În scandalul fraudării alegerilor pentru mandatul de rector al Universității din Galați, la Secția din Chișinău este implicat și numele Larisei Șavga, care în 2009 era ministru al Educației în Guvernul Greceanîi, al Partidului Comuniștilor din Moldova și era acuzată de „fapte deosebit de grave împotriva statului român”.

În acest scandal ies la iveală detalii care nu au nicio legătură cu etica și integritatea academică, profilându-se chiar unele conexiuni nu numai cu politica în general, ci chiar cu cea mai derizorie formă a politicii, comunismul.

Nu ne referim la faptul că rectorul care a câștigat alegerile din decembrie, care au fost invalidate de minister, Lucian Georgescu, a fost activist al UTC și la două luni de la „revoluționara” lovitură de stat, pe 12 februarie 1990, era transferat de la Organizația UTC Galați la universitate. Ziarul „Puterea” a scris despre acest episod.

Este menționat în acest scandal și numele Larisei Șavga, care în 2009 era  ministru al Educației în Guvernul Greceanîi, guvern al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

„Comunista Larisa Șavga ar putea pierde cetățenia română”, scria la vremea aceea publicația „Unimedia” de la Chișinău despre ministrul Educației care a pus interesele Partidului Comuniștilor mai presus de aspirațiile tinerilor din universități și a emis un Ordin prin care condamna protestele studenților față de fraudarea alegerilor de către Partidul Comuniștilor. Ministra Șavga a interzis și o donație de carte a municipiului Călărași către școlile din localitatea Călărași din Republica Moldova.

Șavga era acuzată de „săvârșirea unor fapte deosebit de grave împotriva statului român” de Teodor Panțîru, în prezent vicepreședinte al Curții Constituționale din Bosnia Hetrzegovina, care a fost președinte al Înaltei Curți de la Chișinău, președinte al Curții Constituționale din Moldova și judecător la CEDO.

Revenind la situația de la Galați, după ce Ministerul Educației a invalidat alegerile organizate la Universitatea „Dunărea de Jos” pentru desemnarea unui nou rector, scandalul continuă mocnit, printr-o „guerilla universitară”, cu impunerea unor profesori membri PSD în funcțiile cheie și căutări de „plagiate”

Lucian Georgescu, fostul ministru al Cercetării în Guvernele Grindeanu și Tudose, reales rector în luna decembrie cu un avans de numai 14 voturi în fața contracandidatului său nu a acceptat invalidarea alegerilor ca urmare a neregulilor semnalate în raportul de Corpului de Control al Ministerului Educației, a cerut demisia ministrului Educației, Ligia Deca, a deschis două acțiuni în instanță pentru anularea raportului corpului de control și a deciziei ministrului Educației, dar a pierdut. Însă nu a acceptă înfrîngerea și scandalul va continua.

„Veriga slabă”. Alegerile au fost fraudate la Facultatea Transfrontalieră a universității de la Cahul (sau Chișinău?)

Trecerea timpului a adus și clarificarea unora din neregulile constatate de Corpul de Control al Ministerului Educației, dar și unele detalii interesante. Potrivit raportului de control nr 81/DC/R/23.01.2024, organizarea alegerilor ar fi trebuit să fie perfectă. Încă din martie 2023 a fost stabilit un calendar electoral, derulat, etapă cu etapă, cu rigoarea caracteristică mediului universitar. S-a votat în trei secții, la sediul din Galați al universității, la Brăila, unde funcționează Facultatea de Inginerie și Agronomie, dar și la Chișinău, universitatea din Galați având o extensie, „Facultatea Transfrontalieră” de la Cahul, Republica Moldova.

„Veriga slabă”, unde au fost constatate neregulile care au dus la concluzia fraudării alegerilor, a fost Facultatea Transfrontalieră din Republica Moldova. A fost înființată prin 1998 cu sediul la Cahul. La Galați, este de notorietate că Facultatea Transfrontalieră funcționează în cadrul Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

Surpriza este că secția de votare pentru alegerea rectorului la alegerile de pe 14 decembrie 2023 a fost la Chișinău. Nici membrii Corpului de Control al Ministerului Educației n-au găsit o explicație, dar au consemnat că prin Hotărârea Senatului nr 271/23.10.2023 s-a hotărât ca secțiile de votare să fie la Galați, Brăila și Chișinău.

Prin urmare, Facultatea Transfrontalieră are cartierul general la Cahul, dar secția de votare a fost la Chișinău, în capitala țării în care se află și orașul Cahul. N-am găsit altă explicație logică!

Raportul Ministerului Educației: la Chișinău au votat profesori care n-au nicio legătură cu „Transfrontaliera”

Potrivit Raportului de Control au fost probleme numai la Secţia 3 Chişinău, unde prof dr ing Lucian Georgescu a obținut 20 de voturi, iar contracandidatul său, prof dr ing Cătălin Fetecău, fost decan al Facultății de Inginerie și președinte al Senatului Universității, a obținut numai 4 voturi. Au fost anulate 24 voturi. Membrii Corpului de Control au descoperit că la Chișinău erau pe listele de vot 12 cadre didactice care nu erau titulare la Facultatea Transfrontalieră și alte 7 cadre didactice care nu au nicio activitate didactică la „Transfrontaliera” Cahul – Chișinău, dar și că 11 alegători au fost „exportați” de la Galați.

„În urma analizei programelor de studii care se desfășoară la Chișinău, a orarelor distribuite pe cadrele didactice titulare pe semestrul I, anul universitar 2023-2024, au fost identificate 9 cadre didactice titulare din cele 21 aflate pe lista de vot la Secția 3 Chișinău.

În adresa cu nr 3.520/21.12.2023, lista votanților din Secția 3 de Votare Chișinău, semnată de decanul Facultății Transfrontaliere, dna Gina Aurora Necula, sunt menționate 7 persoane care nu au activitate didactică la Chișinău: Dodu Șavna Carolina, Cușnir Valeriu, Manolachi Veaceslav, Manolachi Victor, Ostavciuc Dinu, Șavga Larisa, Stratan Alexandru, la care se adaugă cele 4 persoane venite de la Galați în calitate de observatori ai candidaților.

În urma analizei s-a constatat că numărul persoanelor care s-au deplasat la Chișinău pentru a vota la această secție (11) este mai mare decât numărul persoanelor care au activitate la specializările de la Chișinău (7)”, se spune în raportul nr 81/DC/R/23.01.2024 al Corpului de Control al Ministrului Educației.

Sunt și unele indicii care ne sugerează că „neregulile” de la Secția din Chișinău au fost foarte bine puse la punct, pentru că, fapt constatat și în raportul Corpului de Control, „la această secție nu a existat un observator, reprezentant al Ministerului, care ar fi putut fi garantul activităților derulate”.

Concluzia este că la secția din Chișinău, singura din cele trei secții în care nu au existat observatori neutri de la Ministerul Educației, au votat foarte multe persoane care nu aveau drept de vot și în aceste condiții se poate spune că alegerile au fost fraudate.

Pe lista alegătorilor, Larisa Șavga, fost ministru al Educației în Guvernul Partidului Comuniștilor din Moldova

Pe lista alegătorilor care au votat dar nu au activitate didactică la Facultatea Transfrontalieră de la Cahul & Chișinău se află profesoara Șavga Larisa, care a deținut și funcții în care numirile se fac prin decizie politică. În 2000 – 2001 a fost prim-viceministru al Finanțelor în Guvernul Braghiș, condus de un fost activist al Komsomolului și al Partidului Comunist din URSS, Vasile Braghiș.

În perioada 31 martie 2008 – 25 septembrie 2009, Larisa Șavga a fost ministrul Educației și Tineretului în Guvernul condus de Zenaida Greceanîi, de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Decretul de numire a Larisei Șavga în fruntea Ministerului Educației a fost semnat de președintele de la vremea aceea, Vladimir Voronin, președinte al Partidului Comuniștilor.

Presa de la Chișinău: „Comunista Larisa Șavga ar putea pierde cetățenia română”

Ca ministru, Larisa Șavga a fost mai preocupată de apărarea intereselor electorale ale Partidului Comuniștilor și președintelui Voronin, decât de bunul mers al sistemului de educație. Un astfel de moment a fost în aprilie 2009, când a avut loc revolta studenților Chișinău după ce comuniștii lui Voronin au fraudat alegerile.

Modul în care au fost fraudate alegerile a fost relatat de baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar britanic, membru al misiunii OSCE de supervizare a alegerilor din Republica Moldova: „La ora 1.00 noaptea comuniștii aveau 35% din voturi, iar cele 15-16 partide de opoziție aveau împreună 40-45%. La ora 8.00 dimineața, situația s-a schimbat radical. Comuniștii aveau 50%, iar opoziția înregistra un procent foarte mic”.

Studenții de la Chișinău au ieșit în stradă, protestele au fost reprimate de forțele de ordine, fiind arestați 193 de studenți. Au fost 3 morți și sute de răniți.

În România au avut loc proteste în semn de solidaritate cu tinerii din Moldova la București, Iași, Timișoara, Cluj, Brașov, Constanța, Suceava, Galați, Hunedoara.

În acest context, ministrul Educației, Larisa Șavga, a trecut la contraatac împotriva studenților care s-au revoltat la Chișinău. A luat atitudine împotriva sa Tudor Panțîru, care fusese deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, iar în 2009 era deputat în Parlamentul României. Publicația „Unimedia” de la Chișinău a scris despre intervenția lui Tudor Panțîru:

„Comunista basarabeană Larisa Șavga ar putea să-și piardă cetățenia română, după ce deputatul Tudor Panțîru a prezentat o interpelare în Parlamentul României, în care o acuză pe actualul ministru al educației și tineretului de la Chișinău de <<săvârșirea unor fapte deosebit de grave împotriva statului român>>. Panțîru precizează că Șavga a emis un ordin la 8 aprilie 2009, în care comdamna pe nedrept acțiunile tinerilor protestatari de la 7 aprilie, care nu au mai suportat opresiunea unui regim dictatorial, condus de Vladimir Voronin”.

„Deputatul a prezentat și copia unui ordin, semnat de Larisa Șavga la 7 iulie 2008, prin care a fost interzis accesul unui lot de carte, donat de către autoritățile din orașul Călărași din România bibliotecilor școlare din Călărași din Republica Moldova. În acest mod, precizează Panțîru, românca Șavga a blocat accesul unor tineri la cultura și civilizația romanească”, relata „Unimedia”.

Aceste acuzații îi erau aduse Larisei Șavga de una dintre cele mai autorizate personalități în domeniul dreptului constituțional. În prezent, Teodor Panțîru este vicepreședinte al Curții Constituționale din Bosnia Hetrzegovina, după ce a fost președinte al Înaltei Curți de la Chișinău, președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova și judecător la CEDO.

De ce a apărut numele Larisei Șarga pe lista de vot de la Secția din Chișinău?

Revenind la subiectul nostru, evident se pune întrebarea de ce a apărut numele fostului ministru al Educației din Moldova, Larisa Șavga pe listele de vot de la Secția 3 din Chișinău pentru desemnarea rectorului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, din moment ce nu are activitate didactică la „Transfrontalieră”.

Cine i-a trecut numele pe listă? Cu ce scop? Sunt întrebări retorice, răspunsul îl intuim.