Scandalul Halep. Cazurile de dopaj din sportul românesc

Simona Halep, suspendată pentru că i s-a descoperit în sânge roxadustat, o substanță interzisă, nu este prima sportivă din românia care a „pășit” pe acest tărâm.

În anul 2000, odată cu Jocurile Olimpice de la Sydney, sportul românesc primea o lovitură importantă: patru dintre sportivii tricolori participanţi la Olimpiada din Australia erau suspendaţi pentru dopaj: Andreea Răducan (gimnastică), Mihaela Melinte (atletism), Traian Cihărean şi Adrian Mateaş (haltere).

În 2004 a venit rândul fotbalului, odată cu suspendarea jucătorului de la FC Braşov, Nicolae Grigore. În toamna anului 2004 a explodat cazul ”Adrian Mutu / Chelsea”, în care atacantul român era suspendat după ce consumase cocaină. Tot Mutu a mai fost suspendat odată în anul 2010, pe când evolua la AC Fiorentina.

2013 a adus suspendarea halterofililor Răzvan Martin şi Gabriel Sîncrăian, după Europenele din Albania, unde aceştia cuceriseră medalii.

În anul 2014 au urmat suspendări pentru halterofila Loredana Toma şi pentru luptătoarea Estera Dobre

În 2016 au fost suspendaţi biatlonista Eva Tofalvi, atleta Mirela Lavric, dar şi întregul lot de kaiac-canoe al României, care a fost interzis timp de un an din toate competiţiile, din cauza ”dopajului sistematic”.

După Jocurile Olimpice de la Rio, a fost depistat pozitiv halterofilul Gabriel Sîncrăian – care a pierdut bronzul la haltere, categoria 85 kg şi a fost suspendat pentru opt ani din activitatea competiţională.

Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au fost descalificaţi retroactiv de la Jocurile Olimpice Londra 2012, unde cuceriseră medalii. Descalificarea a fost dictată în anul 2020, după ce esantioanele lor de urină au fost analizate din nou.

Tot anul 2020 a adus noi suspendări în fotbal, implicaţi fiind jucătorii Astrei Giurgiu, Takayuki Seto, Alex Ioniţă şi Kehinde Fatai.

Şi boxerul Lucian Bute a trecut printr-un scandal legat de dopaj, în 2016, dar el a fost iertat de către Comisia de box şi wrestling din Washington DC şi a revenit în ring în anul 2017.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...