Scandalul testelor de salivă. Raed Arafat: De fiecare dată când cineva câștigă, altcineva e nemulțumit și întotdeauna există scandaluri

Publicat: 04 dec. 2021, 10:10, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
Scandalul testelor de salivă. Raed Arafat: De fiecare dată când cineva câștigă, altcineva e nemulțumit și întotdeauna există scandaluri

Testele de salivă au generat dezbateri intense în spațiul public. În primul rând din cauza întârzierii acestora în școli și din cauza procedurii prin care ele sunt efectuate. În al doilea rând, s-a constatat că acestea nu sunt ambalate în kituri individuale, ci componentele vin separat, în pachete mari, trebuind să fie asamblate în școli înainte de a fi distribuite elevilor. S-a ridicat așadar întrebarea dacă aceste teste sunt sigure.

Astfel, au apărut suspiciuni că au fost făcute achiziții ieftine de către „firme de casă”, clientelare politic. Școlile au ridicat obiecții pentru că ar avea de făcut o activitate în plus, iar unii părinți au spus că se tem că testele ar putea fi contaminate în momentul în care sunt atinse componentele lor.

Șeful DSU, Raed Arafat, dă asigurări că procedura de achiziție a testelor de salivă destinate elevilor este cât se poate de transparentă și legală, iar dacă ceva ar fi în neregulă, există autorități abilitate să se ocupe de așa ceva.

„De fiecare dată când cineva câștigă, altcineva e nemulțumit și întotdeauna există scandaluri în acest sens. Din momentul în care s-a făcut legal totul, eu n-am ce comenta aici, mai ales că nu suntem implicați noi în procesul de achiziție. Dacă este ceva incorect, ilegal, sunt autorități abilitate să se ocupe de acest lucru, însă datul în firmele care câștigă – că a câștigat cutare, că n-a câștigat, că de ce a câștigat unul, de ce n-au câștigat doi  – este un lucru pe care îl vedem la orice achiziție și întotdeauna dacă unul a câștigat și erau mai mulți ofertanți, sunt mai mulți supărați decât cel care a câștigat și încep toate aceste atacuri”, a spus vineri seara, la Digi24, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pe de altă parte, Arafat susține că nu există niciun risc de contaminare a testelor în momentul manipulării lor, chiar dacă nu vin asamblate deja în kituri, iar distribuirea lor în „punguțe” se face de către profesori.

 „Nu găsiți teste care să aibă toate componentele într-un singur pachet. Eu am văzut aceste teste: fie îți vin vreo 20 de teste într-o cutiuță și sunt împărțite pe pungulițe – ai casetă de reactiv, ai tuburile într-o pungă, restul într-o pungă. Eu n-am văzut, cel puțin până acum, testele antigen, testele rapide, tot ce am avut erau la un număr de teste puse pe componente și alegeai câte o componentă din fiecare și făceai testul”, a declarat Raed Arafat.

„Singura implicare a noastră în testele de salivă este, conform legii, ca după ce ONAC a făcut achiziția lor, contractele subsecvente, preluarea lor și distribuirea lor către Inspectoratele Școlare se face de către logistica Protecției Civile, a IGSU-ului. Ei semnează contractul subsecvent în baza achiziției făcute de ONAC. Deci noi primim, verificăm conformitatea, le luăm în camioane și le ducem unde ni se zice”, a explicat șeful DSU.

Pe de altă parte, Raed Arafat spune că testul nu e steril și nu trebuie să fie steril, dar nu există riscul unei contaminări în urma manipulării atunci când se face împărțirea componentelor în punguțe de către școală.

„Mai ales dacă persoanele care au făcut punguțele s-au spălat pe mâini, posibilitatea unei contaminări este extrem de mică, nu există. Procedura nu este una medicală, nu trebuie acreditată de Agenția Medicamentului. Împachetarea e împachetare, iei componentele, le pui într-un singur loc și le dai, nu este o chestie pe care să o aprobe cineva”, a punctat medicul Raed Arafat.