Se ÎNTÂMPLĂ în Franța. Au voie peste 5.000 de persoane

Publicat: 28 iul. 2020, 21:27, de Eliza Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Se ÎNTÂMPLĂ în Franța. Au voie peste 5.000 de persoane

Un decret publicat marți permite adunările de peste 5.000 de persoane în Franța. Aceasta începând din 15 august. Este vorba despre derogări pe care prefecții le pot acorda „în mod excepțional” după „analiza factorilor de risc”.

Decretul enumeră factorii de care trebuie să țină cont pentru a acorda sau nu aceste scutiri, așteptate de organizatorii evenimentelor sportive și culturale: „situația generală de sănătate și cea a zonelor în cauză”, „măsurile implementate de către organizator pentru a asigura respectarea prevederilor articolului 1 „(distanța fizică de 1 metru între două persoane)”, dispozițiile luate în mod specific de organizator pentru a preveni riscul de răspândire a virusului “, potrivit Le Parisien.

Au suspendat abonamentele pentru a nu depăși această limită

Într-un interviu acordat pe 20 iulie presei franceze, ministrul Sportului din Franța, Roxana Mărăcineanu, a pledat pentru o evoluție a limitelor de spectatori pe stadioane, și a îndemnat să nu mai fie bazate „pe noțiunea de gabarit, ci doar pe distanțarea fizică”.

Dacă scutirea poate fi extinsă de la un meci la altul în cadrul unui campionat, prefectul poate decide în orice moment să pună capăt acesteia dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile sanitare sau organizatorice. Decretul intră în vigoare cu o săptămână înainte de reluarea Ligii 1, în weekendul 22-23 august și 15 zile înainte de cel al Top 14. Cluburile ar trebui, prin urmare, să poată depăși cifra de 5.000 de spectatori, dar fără a putea, în mod evident, să ocupe toate locurile, având în vedere constrângerile distanțării fizice. Unele echipe, ca Lorient (Ligue 1) sau Brive (Top 14), au suspendat abonamentele pentru a nu depăși această limită.