Se vinde Enel România! În câteva ore se va semna acordul

Publicat: 08 mart. 2023, 14:17, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Se vinde Enel România! În câteva ore se va semna acordul

Actele pentru vânzarea Enel România sunt finalizate, iar acordul va fi semnat în scurt timp, anunță presa din Grecia.

Semnarea unui acord obligatoriu pentru achiziționarea activelor din România ale companiei italiene Enel de către PPC din Grecia este o chestiune de câteva ore, scrie I Kathimerini. Conform unor informații de încredere, chestiunile litigioase ale negocierii au fost finalizate noaptea trecută, și anume: garanțiile legale, finanțarea și soluționarea problemelor legate de participarea publicului român la portofoliul în curs de achiziție.

Prețul Enel România

Evaluarea Enel România făcută în numele PPC de către un consorțiu de companii conduse de City se ridică, potrivit informațiilor, 1,9 miliarde de euro. Suma pe care PPC o va plăti drept preț pentru achiziția a 100% din filiala Enel din România este o parte a acordului dintre cele două părți pentru împrumuturile de aproximativ 600 de milioane de euro suportate de compania în curs de achiziție. Prețul pe care îl va plăti va depinde și de cantitatea de împrumuturi pe care PPC le va prelua. O achiziție integrală de către aceasta ar limita prețul la 1,3 miliarde de euro și este principalul scenariu asupra căruia cele două părți au discutat. Finanțarea se va face printr-un credit sindicalizat pentru care PPC este deja în negocieri cu băncile sistemice (Eurobank, Alpha Bank, Piraeus, Ethniki). Suma împrumutului discutat este de aproximativ 800 de milioane de euro. Aceasta înseamnă finanțare prin capitaluri proprii de 500 de milioane de euro în cazul în care prețul este finalizat la 1,3 miliarde de euro.

Trei milioane de clienți

Achiziția, conform celor spuse de șeful PPC către publicația amintită, „nu va schimba indicatorii afacerii”. Odată cu finalizarea tranzacției, PPC achiziționează în România un portofoliu vertical în sectorul energiei electrice pe o piața regională unică a Europei de Sud-Est și în principal pe axa România-Bulgaria-Grecia, ceea ce întărește și poziția geopolitică a țării în regiune. Enel România, prezentă din 2005, este unul dintre cei mai mari investitori privați în sectorul energetic din România. Are aproximativ 3.100 de angajați și deservește peste 3 milioane de clienți.

Companiile E-Distribuție opereaza rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei regiuni importante ale țării: Muntenia de sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Enel Energie și Enel Energie Muntenia se numără printre principalii furnizori de energie din țară iar oferta lor include energie electrică și gaze naturale, dar și prestarea de servicii.

Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu 534 MW de capacitate instalată și 5.000 MW de proiecte licențiate. Portofoliul „verde” al PPC din România va fi, de asemenea, consolidat cu cei 210 MW achiziționați recent de „PPC Renewables” de la Mytilineos. Portofoliul Enel România este completat și de servicii integrate către clienții industriali și comerciali pentru producția locală de energie electrică folosind panouri fotovoltaice, precum și sisteme avansate de e-city și e-home prin filiala Enel X România care operează și o rețea națională de stații de încărcare electrică. Odată cu achiziția, PPC va moșteni și dosarul juridic pe rol al Enel cu guvernul român pentru impunerea unui impozit pe profitul excedentar.

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale a României, cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022

PPC s-a impus printre investitorii interesați pentru portofoliul Enel în România și a început negocierile exclusive cu compania italiană încă din decembrie anul trecut. 

Gigantul italian

Enel, conform anunțului oficial făcut de șeful gigantului italian Francesco Starace, părăsește România, Argentina și Peru, ca parte a vânzării strategice de active cu scopul de a reduce datoria netă cu 21 de miliarde de euro până în 2024. În Grecia, Enel caută și un investitor strategic pentru a-și implementa programul de investiții. Acordul de vânzare a Enel România va fi probabil ultimul semn a lui Starace înainte de a-și încheia mandatul la gigantul italian controlat de stat, care intenționează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani pe piețele cheie din Italia, Spania și SUA.

Cine sunt grecii care cumpără Enel

Conform Ziarului Financiar, PPC este un business de 5,7 miliarde de euro în 2021, pe pierderi, care în 2022 doar s-au adâncit. PPC este un grup integrat pe verticală, cu un portofoliu de producţie de energie de circa 10,4 GW, jumătate din capacitatea totală instalată a Greciei, și cu 5,8 milioane de clienţi. Grupul este condus din 2019 de grecul Georgios Stassis, chiar fostul șef al Enel în România. Planul lui Stassis este transformarea grupului PPC într-un jucător regional, cu focus pe regenerabile, iar România poate juca un rol în această strategie.

Vor da lovitura în România

Oferta PPC pentru divizia de retail a Enel România, de exemplu, însumând aproximativ trei milioane de clienți, are ca rezultat un preț de mai puțin de 90 de euro per client, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate decât costul achizițiilor corespunzătoare recente finalizate pe piața elenă.

Achiziția de către Mytilineos a Watt+Volt, un furnizor de energie cu un portofoliu de 200.000 de clienți, a fost în valoare de 36 de milioane de euro, sau 180 de euro per client.

Prețul acordului Enel România privind rețelele este, de asemenea, negociat la un nivel de preț mult sub costul achizițiilor corespunzătoare recent finalizate în Grecia. Prețul plătit de compania australiană Macquarie pentru o participație de 49 la sută la operatorul elen de distribuție DEDDIE/HEDNO se ridică la 20 la sută peste nivelul discutat între PPC și Enel pentru distribuția Enel România.

Același lucru este valabil și pentru divizia de energie regenerabilă a filialei din România. De exemplu, Motor Oil a achiziționat ELTECH Anemos pentru o cifră de douăsprezece ori EBITDA-ul său, în timp ce portofoliul RES al filialei din România este negociat la un nivel de preț mai mic de zece ori EBITDA-ul său.