Tratament Covid: Cum acționează noile pastile de Molnupiravir, în cazul infectării (VIDEO)

Publicat: 29 oct. 2021, 07:45, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Tratament Covid: Cum acționează noile pastile de Molnupiravir, în cazul infectării (VIDEO)

Pastila portocalie numită Molnupiravir ar putea fi veriga lipsă până acum în arsenalul anti-COVID-19, după cum notează presa franceză. Franța a comandat deja 50.000 de pastile de Molnupiravir. Acestea vor ajunge în perioada dintre finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie. 

Primele comenzi în Europa pentru Molnupiravir, pastila produsă de compania americană Merck, au fost efectuate. Se va administra oral și va completa vaccinarea, după cum subliniază experții. După Franța –  care a comandat pastilele produse de Merck fără să aștepte ca procesul de evaluare, realizat de autoritățile internaționale din domeniul sănătății, să fie complet, și SUA au solicitat 1.700.000 de doze. În America o pastilă a fost vândută cu 700 de dolari (aproximativ 600 de euro bucata), iar compania Merck vizează distribuția pentru 100 de țări.

Specialistul în infecțiologie Jean Paul Stahl, spune că medicamentul urmărește reducerea internărilor în spital. Ar urma să fie administrat, așadar, după infectare, nu înainte. Se adaugă ușurința modului de administrare, prin înghițire. „Marele beneficiu al acestui tratament este că este eficient și pe variante ale virusului”, a declarat Jacques Zagury, director de comunicare al Merck Franța, pentru BFMTV. De asemenea, se presupune că acest medicament „reduce formele grave, durata bolii”, după cum a mai adăugat Jacques Zagury.

Cum acționează Molnupiravir

Experții în virusologie au descris acțiunea medicamentului astfel: va bloca funcționarea proteinei virusului care se ocupă de multiplicarea acestuia. Cu alte cuvinte, va împiedica celebra proteină Spike care permite Covid-19 să intre în celule și să prolifereze acolo.

Despre prețul de 600 de euro pentru o pastilă, Frédéric Bizard, economist specializat în probleme de sănătate a cântărit raportul cost-beneficiu: „Dacă ne uităm la costul spitalizării – 1500 de euro pe zi – vedem că un cost unitar de 600 de euro al acestui medicament este interesant pentru State”. Medicamentul a fost testat până acum pe 800 de pacienți, care ulterior au manifestat „forme ușoare până la moderate de boală”. Compania producătoare vorbește despre „o reducere cu 50% a riscului de spitalizări și deces atunci când pacienții sunt tratați cu Molnupiravir”, dar încă nu a publicat detalii despre aceste studii, după cum mai notează notează BFMTV.