Securiştii torţionari ai disidentului Gheorghe Ursu, achitaţi definitiv de judecătorii ÎCCJ

Publicat: 27 iul. 2023, 13:04, de Ovidiu Zară, în Exclusive , ? cititori
Securiştii torţionari ai disidentului Gheorghe Ursu, achitaţi definitiv de judecătorii ÎCCJ

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis astăzi achitarea definitive a foştilor ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu (83 ani) şi Vasile Hodiş (70 ani) joi în procesul morţii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, ucis în bătaie în 1985, în timp ce se afla în beciurile Securității comuniste.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de părțile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana și de părțile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinței penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017). Obligă pe fiecare dintre apelantele părți civile și pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 27.07.2023”, se arată în hotărârea ÎCCJ de astăzi.

Aceeași decizie fusese luată în primă instanță și de Curtea de Apel București, în 2019. Verdictul a fost așteptat pe 4 iulie, însă judecătorii ÎCCJ au amânat termenul pentru astăzi. 

30 de ani de aşteptare şi încã 7 de procese

Procesul în care au fost judecaţi cei doi foşti ofiţeri de Securitate a fost deschis în 2016, fiind primul de acest fel din România. Foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu, maior în rezervă, și Vasile Hodiș, colonel în rezervă, au fost acuzați de crime împotriva umanității, riscând pedeapsa de 25 de ani de închisoare cu executare dacă ar fi fost găsiţi vinovați.
Conform fiului lui Gheorghe Ursu, Andrei, o condamnare a celor doi foşti ofiţeri de Securitat ar fi fost “un prim pas spre asanarea morală a istoriei și conștiinței societății românești, saturată de narațiunile mistificatoare ale foștilor securiști și informatori în acești ultimi 33 de ani”. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că ororile comunismului rămân în continuare nepedepsite.

Cine a fost Gheorghe Ursu

Gheorghe Ursu, de profesie inginer, a lucrat la Institutul de Sistematizare, Locuinţe şi Gospodărire Comunală din București. Din aceastã poziţie, el s-a opus regimului Ceaușescu care dorea reabilitarea blocurile avariate de cutremurul din martie 1977 fără a face şi consolidarea acestora. El a avut curajul să trimită o scrisoare postului de radio Europa Liberă, motiv pentru care a intrat în vizorul Securităţii. A fost anchetat pentru prima oară în decembrie 1984, iar în septembrie 1985 a fost arestat şi întemniţat în beciurile Direcției a VI-a a Securității, din Calea Rahovei, unde zilnic a fost interogat și agresat fizic în mod brutal.

Bătut crunt de maiorul Pârvulescu, Ursu a decedat după două zile

Pe 15 noiembrie 1985 maiorul Marin Pârvulescu (anchetator al Direcției de anchete penale din 1963 până în 1989) l-a bătut într-un mod bestial şi i-a refuzat îngrijiri medicale. Două zile mai târziu, Gheorghe Ursu a murit.
“Era bătut de anchetatori în special la tălpi și la palme cu bastonul și în zona capului, deasupra urechii. Venea în celulă plin de pete de sânge în jurul gulerului la cămașă”, au susţinut martori ai vremii. 

Celălalt securist achitat astăzi de ÎCCJ, Vasile Hodiș, a lucrat la Departamentul Filaj și la Direcția Anchete Penale a Securității până în decembrie 1989. Ulterior el a fost angajat al SRI, până la începutul anilor 2000, după care a fost uns director al Direcţiei juridice din Direcţia Generală a Vămilor (DGV) şi apoi al Direcţiei juridice de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

Doar 3 condamnaţi, toţi scăpaţi

În cazul decesului disidentului Gheorghe Ursu dor trei persoane au fost condamnate: col. (r) Tudor Stănică – şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă – adjunctul Miliţiei din Capitală şi Marin Clită – coleg de celulă al inginerului.

Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar temutul criminal Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.