Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost demis

Publicat: 20 sept. 2021, 15:39, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost demis

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost eliberat din funcție. Decizia apare în Monitorul Oficial.

„Decizie privind eliberarea domnului Octavian-Alexandru Berceanu din funcția de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu”, se arată în Monitorul Oficial.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Berceanu le-a mulțumit colegilor săi de la Garda de Mediu.

„Sper ca săptămâna viitoare colegii din GNM sa beneficieze de ajustarea echitabila a veniturilor, lucru pentru care am luptat impreuna cu ministrul Tánczos Barna si căruia ii mulțumesc pentru spiritul de echipa”, a transmis Octavian Berceanu pe Facebook.

În luna martie, Octavian Alexandru Berceanu a fost numit în funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu. Acesta a preluat funcția de la Mărioara-Artemis Gătej.

Afaceri cu lemnul

Potrivit informațiilor din CV-ul și din Declarația de interese ale acestuia, publicate de portalul gazetadestiri.ro, Octavian Berceanu a fost inspector Romsilva în perioada 1999-2003 și 2004-2007.  În același timp, el ar fi fost asociat în două companii pe care tocmai din poziția de inspector Romsilva  ar fi trebuit să trebuit să le controleze și să verifice dacă încalcă legea, conform sursei citate. 

În trecut, Octavian Berceanu ar fi avut legături cu firme care se ocupă de afaceri cu masa lemnoasă. În 2004, acesta a fondat compania Pro Garden, firmă care avea ca obiect de activitate tocmai sivilcultura, tăierea lemnului și servicii anexe, scrie B1.ro.

Conform Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva din 25.09.2003,art. 36, Octavian Berceanu s-ar fi aflat în incompatibilitate prin statutul de asociat în două SRL-uri, PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL, care aveau obiecte de activitate similare cu obiectului de activitate al regiei, fapt interzis prin regulament precum și prin dispozițiile și reglementările legale în domeniu.

În 2016, Berceanu devine asociat la o firmă similară, societatea Zsoel Berus SRL din Brașov. La scurt timp însă, numele său dispare. Activitatea sa continuă în anul 2008, atunci când  pune bazele societății Ghecos Impex. Aceasta avea sediul în Periș și se ocupa, prin intermediari, de comerțul cu material lemnos. Despre această societate, Berceanu menționează abia după anul 2017, când o trece în declarația de interese.

Întrebat de jurnaliști despre posibilul conflict de interese ivit în perioada în care era asociat la firmele PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL. Octavian Berceanu a răspuns prin a se apăra.

”În perioada respectivă m-am ocupat de grădinărit. Nu am avut nicio activitate incompatibilă cu Romsilva, absolut niciuna. Romsilva nu are așa ceva în activitatea curentă și nu are niciun fel de atribuții în zona asta, în proiectare grădini. Pe de altă parte, ce făceam la Romsilva era pe partea asta, a tăierilor ilegale, indiferent unde am fost angajat. Și dacă aș fi avut probleme, m-ar fi mâncat de viu cei pe care i-am lăsat fără lemn prin tăieri ilegale. Ștergeau cu mine pe jos imediat atunci”, a declarat Octavian Berceanu.

Despre societatea Ghecos Impex, Octavian Berceanu susține că nu a avut beneficii de pe urma ei.

“Eu nu am fost niciodată la sediul firmei, nu am avut treabă cu firma respectivă, nu am semnat nimic pe firma respectivă. Era o firmă depozit materiale de construcții, atâta tot”, a spus Berceanu.